torstai 16. huhtikuuta 2015

Vaaliopas vielä miettiville

Äänestysopas sille, joka vielä miettii...


Jos et vielä ole äänestänyt, niin tässä on yksi malli miten toimia...


1. ÄÄNESTÄ! Äänensä käyttämättä jääminen ei ole viisas protesti. Vaikutusvaltaasi käyttää silloin joku toinen. Miksi antaisit demokratian suoman valtasi pois?

2. ÄÄNESTÄ PUOLUETTA, ÄÄNESTÄ PÄÄMINISTERIÄ!
Yksittäiset äänet menevät viime kädessä puolueelle ja vielä enemmän: Suurimman puolueen johtajasta tulee todennäköisesti pääministeri eli Suomen vaikutusvaltaisin poliitikko. Siksi on tärkeä miettiä, mitä puoluetta äänestät. Neljällä puolueella on periaatteessa mahdollisuus päästä pääministerin paikalle. "Takiaispuoluleilla" eli pienillä puolueilla ei tätä mahdollisuuta todennäköisesti ole.

Vaihtoehdot pääministeripuolueiksi:

1. KESKUSTA. Juha Sipilä. Ymmärtää taloutta ja yrittäjyyttä. Vakaumuksen mies. Rehellinen. Melko kielitaitoinen. Näyttöä johtajuudesta yritysmaailmassa ja puolueessaan, lähes tuplasi kannatuksen parissa vuodessa. Ulkopoliittisesti täysin kokematon.

2. KOKOOMUS. Alex Stubb. Dynaaminen. Peluri. Ylimielinen. Poikkeuksellisen kielitaitoinen ja edustava. Heikot näytöt puolueen ja hallituksen johtamisesta, romahdutti puolueensa suosion muutamassa kuukaudessa. Ei saanut pidettyä hallitusta toimintakykyisenä. Hyvä luomaan verkostoja.

3. PERUSSUOMALAISET. Timo Soini. Rehellinen. Kielitaitoinen.Vakaumuksen mies. Luonut merkittävän puolueen tyhjästä. Riittävätkö jytkyn paukut hallitukseen johtamiseen?

4. SDP. Antti Rinne. Kova ja härski peluri. Osaa esiintyä sympaattisesti. Heikko kielitaito, englanninkielisessä haastattelussa sekoitti sanat improve ja affect.  Politiikassa kokematon, ei kansanedustajakokemusta.


3. ÄÄNESTÄ OMAN ALUEESI EHDOKASTA
Onko alueellasi ja puolueellasi hyvää ehdokasta sinun kunnassasi tai lähialueella? Jos on, äänestä häntä! On etu saada kansanedustaja omalta alueelta. Äänestäjistään välittävä ehdokas pyrkii ajamaan oman alueensa etua.

4. ONKO PERIAATTEELLISIA ESTEITÄ ÄÄNESTÄÄ TIETTYÄ EHDOKASTA?
 Onko ehdokkaan maineessa säröjä, jotka vaikuttavat äänestyspäätökseesi? Heikkoudet tekevät persoonasta kiinnostavan. Tämän tiesi jo Mika Waltari. Näin on joskus politiikassakin, mutta ei aina. Ehdokkaan riitaisuus tai  henkilökohtainen ongelma voivat olla asioita, jotka saattavat vaikuttaa äänestysperiaatteeseen. Pitää muistaa, että politiikka on tiimityötä ja luottamuksen rakentamista. Näiden osaajia haetaan.

5. KUKA AJAA SINULLE TÄRKEÄÄ ASIAA?
Jos mahdollisia ehdokkaita on monia, äänestä sitä, joka ajaa sinulle tärkeää asiaa esimerkiksi koulutusta, yrittäjyyttä, maataloutta, kodin arvoja tai vahvaa maanpuolustusta. Lisätietoa ehdokkaista saa vaalikoneista ja Ylen vaaligalleriasta, jossa kaikilla ehdokkailla on ollut mahdollisuus tv-esiintymiseen. Ehdokkaan esiintyminen kertoo paljon hänen poliittisesta uskottavuudestaan.

6.TAKTINEN ÄÄNESTÄMINEN
Vaaleissa spekuloidaan aina. Monesti on tiedossa vaikkapa edellisten vaalien perusteella, ketkä ovat selkeitä läpimenijöitä. Silloin ei kannata äänestää kärkiehdokasta, vaan sellaista ehdokasta jonka haluat kamppailevan seuraavista sijoista. Onnistuessasi taktikoinnissa, vaikutusvaltasi yksittäisen ehdokkaan kanssa voi olla kaikista suurin.





Eduskuntavaaleissa ääni menee puolueelle. Sitä kautta äänestetään samalla myös pääministerivaali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti