perjantai 24. huhtikuuta 2015

Kuplat

Harvoin on ollut esillä sellainen kansa kuin armenialaiset. Tänään on muisteltu heidän 100 vuotta sitten kohtaamaansa kansanmurhaa, jossa kuoli arvioiden mukaan jopa 1,5 miljoonaa ihmistä. Melkoinen joukkotuho tuo. Määrää kuvaa pieni laskutoimitus. Jos sekunnissa tuhotaan yksi ihminen, puolentoista miljoonan ihmisen tappamiseen menee kaksi ja puoli viikkoa. Järkyttävä kohtalo kansalla.
---
Kovasti on vaalien jälkeen puhuttu kuplien Suomesta. Kuplilla on tarkoitettu omassa todellisuudessaan eläviä ryhmiä, joiden käsitykset todellisuudesta ovat eronneet toisistaan. Vastakkain ovat olleet lähinnä Helsingin taiteilijahenkiset punavihreät ja kehäkolmosen ulkopuoliset persut. Voi olla, että molempia ryhmiä leimaa pahimmillaan jonkinlainen moraalinen ylemmyys. Omat ajatukset nähdään vastapuolta tasokkaampina moraalisessa mielessä. Saatetaan suorastaan ylistää omia "perinteisiä" arvoja tai omaa "tasa-arvokäsitystä."

Suomessa eletään monenlaisissa todellisuuksissa. Riipaisevaa oli katsoa kiuruveteläisen pariskunnan tilannetta maitotilallaan. Tilalla on hiljan tehty nykyaikaiset investoinnit, mutta tulot eivät riitä kattamaan menoja. Nämä valtaisan määrän työtä tehneet ihmiset saavat nippanappa ruokarahat kasaan. Syynä ovat äkilliset muutokset tuottajille maksetuissa hinnoissa. Sitten on toisenlaisia todellisuuksia vaikka minkä verran. Mielenkiintoista tietenkin on se, että miksi maahanmuutto on noussut niin isoksi teemaksi. Tilausta näyttää olevan, mikä on vähän kurjaa.
---
Vointi on ollut periaatteessa hiukan parempi. Sytostaatit ovat tuoneet mukanaan pahoinvointia.
---
Tappara voitti taas! Huomenna seitsemäs ja viimeinen finaali. Kolmas kerta finaalissa toden sanoo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti