torstai 30. huhtikuuta 2015

Tieto vähentää tuskaa


Päivän viisaus, joka tuli vastaan kahdessakin eri muodossa, pysäytti:

"Tietämättömyys luo ääriajattelua"

Stereotypiat ohjaavat tulkintoja yksilöistä siihen asti kunnes kohdataan yksilöt yksilöinä eikä jonakin epämääräisenä ryhmänä. Kokemuksesta tiedän mitä tapahtuu, jos nuorisolle heittää kysymyksen siitä, millaisia mustalaiset, juutalaiset, ruotsalaiset ovat. Mitä itse vastaisit? Varkaita, epärehellisiä, homoja? Yhteinen jalkapallomatsi sekajoukkuein muuttaa tilanteen toiseksi. Yhteinen tekeminen ja omakohtainen tieto toisesta auttaa tajuamaan, että samanlaisia ihmisiä ne siellä aidan toisellakin puolella ovat. Silloin ei ole tarvetta ääriajattelulle. Tämän ilmiön, jota kutsutaan kontaktihypoteesiksi, vuoksi kansainvälisyyden edistäminen on erittäin tärkeää. Matkailu avartaa, kuten on tapana sanoa.

" Tieto luo suvaitsevaisuutta"

Uskonnonopetus on välillä vaikea aihe. Katsotaan, että uskonto ei kuulu kouluun, minkä vuoksi koko sanaa ei saisi mainita koulun seinien sisällä. Asenne ilmenee jokakeväisessä suvivirsikeskustelussa.

Uskonnonopetus erityisesti luo suvaitsevaisuutta. Kansainvälistyvässä maailmassa muiden uskontojen ajattelun ja tapojen tunteminen on korvaamatonta kulttuuripääomaa. Se luo ymmärrystä toisia kansoja ja yksilöitä kohtaan. 

Toinen keskeinen sisältö uskonnonopetuksessa on oman uskonnollisen tradition tunteminen. Luterilaiset paneutuvat omaan uskontoonsa, muut omiinsa.  Opitaan ymmärtämään suomalaisuutta syvemmin. Esimerkkinä tästä on kirkon rooli kansan sivistäjänä. Kansa opetettiin lukemaan ja tuntemaan uskon keskeiset sisällöt. Kirkko opetti kansalle myös moraalia, kristillisiä arvoja. Tuskin on sattumaa, että köyhästä maasta nousi teknologian, koulutuksen ja demokratian mallimaa. Luterilaisen työmoraalin voimanäyte.

---
Venäjän Väliaikainen johtaja (Isä Mitron ilmaisu) otti vastaan erittäin arvovaltaisen viisihenkisen The Elders-ryhmän. Ryhmän on aikanaan perustanut Nelson Mandela ja siinä on noin 12 jäsentä. Tämän päivän kokoonpanossa oli viisi jäsentä. Jimmy Carterin ja Kofi Annanin lisäksi mm. Martti Ahtisaari.

Aikamme merkittävimpiin rauhanrakentajiin kuuluvat henkilöt saivat tilaisuuden puhua järkeä Väliaikaiselle johtajalle. Vaikea arvata, mitä hänen päässään liikkui. Ehkä hän teki vaikutuksen itseensä nähdessään oman kuvansa näin arvovaltaisessa seurassa tai sitten hän kenties päätyi pohtimaan rauhan merkitystä ja omaa rooliaan maailmanrauhan vaarantajana.
---
Tänään oli varsinainen voimapäivä edellisiin verrattuna. Vireys on nyt selvästi mennyt toivottavaan suuntaan. Tästä on hyvä jatkaa. Seppo Kääriäisen klassisin sanoin "Mukawata wappuva!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti