lauantai 10. tammikuuta 2015

We stand for freedom, hope and human dignity

Ranskassa on eletty pari päivää järkyttävää terroridraamaa, joka on nyt päättynyt verisesti. Iskuissa on kuollut reilut 20 ihmistä ja poliisi on ollut erittäin määrätietoinen omissa toimissaan. Eilen kerrottiin, että 88000 poliisia ja sotilasta oli liikkeellä terroristien perässä. Lopputuloksesta huolimatta oli ehkä kuitenkin on hyvä, että tilanne on ohi, eikä ihmisten tarvitse pelätä metsässä lymyäviä tappajia. Kaikki terroristit kuolivat, joten heitä ei saatu oikeuden eteen vastaamaan teoistaan. He vastasivat hengellään teoistaan eikä monikaan

Ranska ja Eurooppa ovat tietenkin poissa tolaltaan. Ne ovat olleet selvästi harkittuja ja tarkasti suunniteltuja tekoja. Taustalla on ollut ainakin Jemenin Al-Qaida. Toisaalta pakomatka onnistui surkeasti, joten kaikki ei sittenkään tainnut olla niin valmiiksi mietittyä. Maksimaalinen huomio on kuitenkin saavutettu käymällä median instituutioiden kimppuun, jolla nyt tulee riittämään aihetta sanavapauden puolustamisessa. Terroristi päästettiin ääneen radiolähetyksessä, mikä tuntuu aika oudolta ja ainakin BBC esitti tämän "mainospätkän" lähetyksissään.

Mielestäni tässä ei kuitenkaan ensisijaisesti ole kysymys sanavapaudesta, vaan jostakin muusta. Tässä ei ole toivottavasti kysymys myöskään islamista. Imaamit ovat nopeasti irtisanoutuneet iskuista. Ranskassa on miljoonien muslimiväestö, joka ei kaikilta osin ole sopeutunut kovinkaan hyvin valtaväestöön. Muistamme muutaman vuoden takaiset nuorisomellakat, jotka riehuivat pitkään.  Ranska on Hollanden aikana taistellut islamismia vastaan päättäväissesti, Malin operaatio on tästä esimerkkinä.

Ranskan muslimien asema ei todellakaan helpotu. Nyt laittaisin suurennuslasin alle islamin johtajat ympäri Eurooppaa. Sanat ja teot pitää kääntyä tiukasti jihadia eli pyhää sotaa vastaan. Heidän täytyy pystyä estämään radikalisoitumisen seurakuntiensa sisällä. Suomessa ainakin on selvästi ollut viitteitä haluttomuudesta tunnistaa ilmiötä. Näinhän asia ei voi olla, silloin ollaan väärällä puolella.

Nähdäkseni kysymys on maailmanlaajuisesti voimistuneesta islamismista, joka nostaa päätään eri puolilla. Varsinkin ISIS-järjestö on voimansa tunnossa ja se on erittäin rikas. Siihen liittyy porukkaa ympäri maailmaa, jolle islam näyttäisi olevan aika väljä viitekehys. Kalifaatista puhuminen tuskin on valjennut kaikille sen omille kannattajillekaan.  Karusti sanottuna siihen liittyy erilaista roskasakkia, joka haluaa tapella.

Olen veikannut, että Eurooipassa nähdään seuraavien vuosien aikana useita islamistisia terrori-iskuja. Toivottavasti olen väärässä. Itsemurhajihadismin tominta on kuitenkin luonteeltaan selllaista, että kaikkia iskuja ei mitenkään pystytä torjumaan.  
---
Vointi on ollut uupunut vähän pidemmän kävelylenkin jälkeen.  Muuten oikeinkin hyvässä voinnissa on saanut olla.
---

* Otsikon sanat olivat peräisin Barack Obaman puheesta ranskalaisille. Tärkeitä sanoja, vaikka nuo asiat harvoin kunnolla toteutuvat.

** Lisäys 10.1.2015. Yhden terroristin tyttöystävä oli vielä teillä tuntemattomilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti