lauantai 10. tammikuuta 2015

Kolme idän viisasta


Loirinuotiolla on Nelosen uusi  sarja, jossa taiteilija Vesku Loiri ottaa vastaan vieraita lapinmökillään. Ensimmäisessä jaksossa vieraina olivat Sauli Niinistö ja Jari Litmanen.  Joku voisi sanoa, että koolla oli kolme kovinta karismaa Suomessa. Ainakaan minä en osaa sanoa, ketä tilalle voisi vaihtaa. Sinänsä se ei tarkoittanut, että ajatukset olivat jotenkin erityisen suuria, oli toki niitäkin.  Ylipäätänsä on kai vaikea sanoa mistä huikea karisma koostuu, jotain erilaista läsnäoloa se kuitenkin on, sellaista läsnäoloa, joka täyttää tilan. Näistä kolmesta Loiri toki on vielä omaa luokkaansa. Niinistö oli farkut jalassa ja pääsi aika rentoon rooliin. Presidentin ei ole helppoa esiintyä viihdeohjelmassa arvovaltansa kärsimättä. Helposti muuttuu naurettavaksi tikkatauluksi tai sitten on liian jäykkis, mihin kamreerilla olisi hyvät mahdollisuudet. Mielestäni Niinistö pärjäsi aivan hyvin. Litmanen on aina ollut hyvin pidättyväinen yksityiselämänsä kanssa. Niin myös nyt. Peloistaan ja uskomuksistaan hän ei sanonut sanaakaan, mikä herätti kysymyksiä. Eikö hänellä oikeasti ole jalkapallon ulkopuolelta mitään sanottavaa?
---
Suomalaisista Tour de Ski-hiihtäjistä melkein kaikki ovat vetäytyneet sairastumisiin vedoten. Kaksi suomalaista kymmenestä on enää mukana. Jotain kysymyksiä herää. Onko vika harjoittelussa vai onko kyse taktikoinnista? Voimia halutaan säästää lopputalveen? Toki suomalaisia on joskus jopa kielletty hiihtämästä loppuun, mutta siihen aiheeseen ei enää palata.

Kysymyksiä herättävät myös poikkeuksellisen rajut kaatumiset mäkihypyssä. Löysät sukset ja polvia sisään vääntävät monot ovat Toni Niemisen mukaan syynä kaatumisille. Näin ei tietenkään voi jatkua, että osa hyppääjistä arvotaan sairaalaan. Urheilun pitäisi olla hauskaa, jännittävää ja turvallista. Nyt se ei ole. Tarvitaan pikaisia muutoksia sääntöihin tai niiden tulkintaan.

Vuoden autourheilijaksi valittiin Esa-Pekka Lappi. Hän ajoi kahdeksan kisaa, joista viidessä pääsi maaliin. Voitti samalla puolivahingossa EM-kultaa. Valinta on kova saavutus, kun rallissa Latvala oli MM-2 ja formuloissa Bottas MM-4. Oikeasti kuulostaa tosi huonolta valinnalta. Ehkä nyt haluttiin nostaa tuntematonta kuskia tunnetummaksi, mikä helpottaa uran jatkoa kalliissa lajissa. Mielestäni titteli olisi kuulunut Bottakselle, joka pesi kokeneen tallikaverinsa lähes 20 osakilpailua kattavassa MM-sarjassa.
---
Olo hiipui illalla pahasti, kävelylenkki pikkupakkasessa lienee osatekijänä. Päivällä aiemmin oli selvästi helpompaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti