sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Pyhä Fransiscus

Paavin filippiinienvierailu päättyi tänään messuun Manilassa. Sade verotti kuuden miljoonan osallistujaodotusta, mutta väkeä taisi olla koko lailla siitä huolimatta. Filippiinit on ainoa Aasian maa, jossa katolilaiset ovat enemmistönä, n. 80 miljoonaa. Toki Itä-Timor voidaan tarkkaan ottaen laskea lyhyeen listaan mukaan. Paavi on erityisen virkistävä poikkeus levottomassa maailmassa. Filippiiniläisille hän kertoi olevansa heidän veljensä tulevansa kärsimään yhdessä heidän kanssaan. Filippiiniläisiä on koeteltu kovasti viime vuosina ja köyhyys vaivaa korruptoituneessa maassa. 20 % väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Paavi Fransiscus tulee varmasti jäämään historiaan poikkeuksellisen rakastettuna paavina. Hän edustaa paaviutta parhaimmillaan. Tällaisen johtajan Lutherkin olisi varmasti hyväksynyt.

Monet ovat sitä mieltä, että nykyinen paavi edustaa hyvää kristillisyyttä. Mielenkiintoista oli seurata CNN:n uutisointia paavin vierailusta. Lähetysaikaa annettiin tosi paljon, ja kommentaareissa oltiin hyvin myönteisiä. Amerikkalaiskanavalta tämä on mielenkiintoinen linjanveto. Katolisuus kun ei ole sillä suunnalla ollut kovin suosittua juuri keskusjohtoisuudestaan johtuen. Myös skandaalit ovat vielä tuoreessa muistissa. Mietin Ylen ja MTV:n uutisointia asiasta. Taisi jäädä vähälle tai sitten muistini pettää pahasti.

Uskon tässä olevan nähtävissä isompiakin linjoja. Islamilainen ajatusmaailma on vähän tympeässä maineessa syyttä ja syystä. Belgiassa ja Ranskassa on ollut viime päivinä kymmeniä tuhansia sotilaita turvaamassa tiettyjä esim. juutalaisten kohteita. Varsinkin Ranskassa hautuu fanaattinen jihadismi ja Saksassa marssitaan viikottain islamia vastaan. Tässä tilanteessa paavi turvallisena isähahmona ja samalla vahvan kristinuskon edustajana on tärkeä positiivisen ilmapiirin luoja.
---
Ampumahiihdossa nähtiin miesten yhteislähdössä yksi kaikkien aikojen viihdyttävimmistä kisoista. Näin todettin erään maan valmennusportaasta.  Koko kisa hiihdettiin nipussa. Loppusuoralla oli kymmenkunta ampumahiihtäjää vielä mukana. Kärkikolmikko oli kengänmitan sisällä. Johannes Boen joutuminen kolariin oli myös yksi kulminaatiopiste kisassa. Ilman tuota tapahtumaa 21-vuotias olisi ehkä ollut ylivoimainen, kuten oli eilen. Harmi, että Suomessa ei miesten puolella ole varteenotettavia kilpailijoita. Onneksi naisissa on kaksin kappalein.

---
Vihdoinkin kaupat laskevat hintojaan. Päivittäistavaroiden hintoja olen kauhistellut jo pidempään. Luulenpa, että tässä saadaan kiittää erästä ulkomaalaista kauppaketjua, joka on tuonut aitoa kilpailua kahdelle kartelloitumiseen taipuvaihselle valtakunnalliselle kauppaketjulle.

---
Pidin lupaukseni ja otin päivän aivan rauhallisesti. Vointi on nyt hiukan parempi. Telkkaria on tullut katsottua urakalla ja siinä on tullut kielikylpyä oikein kunnolla. Kanavapaketteja on tullut vähän uudistettua ja katsottavaa on sekä uusissa että poisjäävissä kanavissa yhteensä noin 40 kpl. Samalla on tullut treenattua pienissä annoksissa nuottien lukemista ja kirjoittamista kuten uhkasin. Tähän tarkoitukseen ostin joku päivä sitten sovellukse kännykkään. Hintaa kertyi 0,99€.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti