tiistai 6. tammikuuta 2015

Mooses-elokuva

Tulipa käytyä elokuvissa. "Exodus: Gods and Kings" tuo mieleen raamatullisen spektaakkelin Egyptin maisemissa. Aihe kuuluu juutalaiskristillisen kulttuurin peruskertomuksiin. Hahmona Raamatun Mooses on lainantaja, joka johdattaa kansaa orjuudesta kohti vapautta luvattua maata. Liikutaan siis erittäin herkällä alueella. Israel herättää toimillaan intohimoja eri puolilla. Isiksen nousu ja muutenkin levoton Lähi-itä herättävät monenlaisia tuntemuksia ympäri maailmaa. Lisäksi raamattuspektaakkeli jo ajatuksena sisältää rasitteensa 1950-luvulta lähtien.

On pakko tunnustaa, että elokuvissa olemisen aikana hävetti aika lailla. Väsytti niin julmetusti, että oli pakko taistella tosissaan pysyäkseen hereillä. Nukahdin ainakin 20 kertaa, mikä kertoo tietenkin jotakin myös omasta tilasta. Toivottavasti en kuitenkaan suuremmmin häirinnyt kenenkään kanssakatsojan elokuvanautintoa. Leffalla oli kestoa kaikkineen noin kaksi ja puoli tuntia, mikä oli aivan liikaa. Siitä varmaan puolitoista tuntia oli isoja junnaavia joukkokohtauksia, hyvinkin näyttävää ryskettä väkivallalla kuitenkaan liikaa mässäilemättä.  Visuaalisuus 3D-ominaisuuden kera teki elokuvasta upeaa katsottavaa visuaalisessa mielessä. Tietokonetta on huudatettu surutta, kun joukkokohtauksia on tehty. Monet kamera-ajot ovat aivan häikäiseviä. Maisema on enimmäkseen karu ja vähän synkkäkin. Faaraon rakennukset olivat myös hienosti kuvattuja.

Raamattuspektaakkelilta monet odottavat enemmän kuin ulkoista kiiltoa. Mooseksen sisäisen maailman ja mahdollisten ristiriitojen käsittely jää vähäiseksi. Ihmissuhdedraamatkin on jotenkin päälleliimatun tuntuisia. Jumala näyttäytyy Moosekselle lapsihahmossa, mikä on uutta ja kiinnnostavaa. Sitä olisi vonut olla enemmänkin.

Hyvän elokuvan jälkeen jää yleensä pohtimaan jotakin asiaa tai muuten vain täyttyy kokemuksesta. Tässä suhteessa odotukset täyttyivät varsin heikosti. Juoni toimi heikosti, jos sellaista oikein olikaan.
Ainakaan väsyneenä tätä elokuvaa tuskin kannattaa katsoa, jos sitä nyt kenellekään oikein osaisin suositella. Tämä Mooses-elokuva tuskin tulee jäämään historiaan suurena klassikkona.
---
Arkea kohti mennään. Väsytävää elokuvaa lukuunottava vointi oli aivan hyvä. Sosiaalista toimintaa oli paljon, mikä on yleensä mukavaa. Taikurikin on nyt alustavasti varattu.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti