lauantai 3. tammikuuta 2015

Presidentin puheesta

Plussaa päivässä oli selän tilan paraneminen. Kävely oli helpompaa. Unta tuli taas tankattua runsain määrin. Huomenna voisi edessä olla vaikka pieni kaupunkireissu...

Presidentin uudenvuodenpuheeseen tekee mieli palata. Presidentti vei Suomen länteen ja paalutti sille lujasti paikan sinne. Niin sen pitää olla. Ystäviä voidaan olla idän suuntaan tietenkin, mutta itse olemme ylpeästi osa läntistä maailmaa. Meillä on vapaus ja toimiva demokratia ihmisoikeuksineen. Tänne oikealle paikalle Niinistö meidät asemoi. Valitettavasti se voi vaatia oman hintansa. Puolustusvoimien vahvistaminen tekee kipeää tänä aikana, jolloin taloudessa on vaikeuksia muutenkin. Parisen prosenttia pitäisi löytyä puolustusvoimille. Sodan aikana löytyi kolmannes (varmistamaton tieto) muutenkin köyhän kansan kukkarosta. Eikä pidä unohtaa järkyttävää ihmisuhrien määrää. Sama jatkui sotakorvausten aikana ja siitäkin selvittiin. Eiköhän näistä nykyhaasteistakin selvitä.

Talousmiehenä, kitupiikkinä ja ensisenä valtion kassanhoitajana presidentti Niinistöllä olisi paljon annettavaa valtiontalouden hoidolle. Tarvittaisiin vain Kekkosen valtaoikeuksia. Heitänpä villinä veikkauksena, että pian joku ehdottaa presidentin valtaoikeuksien tarkistamista. Tällä hetkellä Niinistö voisi vaikuttaa valtiovarainministerinä enemmän asioiden kulkuun. Toki arvovaltaisena keskustelijana hänen vaikutusvaltaansa ei pidä aliarvioida. Saa nähdä millaisia puheita kuullaan ennen vaaleja.

Niinistö haastoi puolueet esittämään säästökohteita. Rinne ehdotti valtion tietohallinnon kulujen tarkastelua. Tässä hän tonkii mielestäni oikeaa kasaa. Tietotekniikkaan on äyskäröity järjettömästi rahaa ilman kunnon suunnittelua ja valvontaa. Jatkuvasti on uusia sumeita suurhankkeita käynnistetty puutteellisin värkein ja uhrattu tietotekniikan alttarille kansalaisten rahoja. Suuri osa hankkeista on ollut epäonnistuneita ja sitten on vielä miljoonia syydetty vanhojen virheiden peittelyyn.

Soinille sen sijaan taisi taas tulla hutilaukaus. Kansanedustajien palkkojen jäädyttäminen valtiontaloudessa säästön kannalta täysin mitätön toimi. Ei suomalaisten herraviha niin kova ole, että tuo läpi menisi. Seuraavissa gallupeissa nämä kommentit ehkä näkyvät.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti