torstai 10. heinäkuuta 2014

Tangoa

Yllätin itseni katsomasta Tangomarkkinoita ja miesten kuningasfinaalia. Vastaavaa lähetystä olen katsonut ehkä pari kertaa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, joten tuntuma on vähän ohut. Tangomarkkinat on jotakin muuta kuin toiset laulukilpailut. Se on suomalainen ylpeästi rakennettu tuote, ei vain ulkomailta ostettu valmis muotti, joka on käännetty suomeksi.

Ensimmäisenä havaintona oli upeat puitteet. Lavarakennelmat, orkesteri, värimaailma, puvut ja juontajapari olivat yksityiskohtiaan myöten kaikki mielestäni kansainvälistä luokkaa. Myös yleisömäärä teki vaikutuksen, kovasti näytti Seinäjoki-Areenassa olevan tangokansaa koolla. Tangon sykkeessä on jotakin erittäin suomalaista. Sitä kuunnellessa tuntuu olevan jollakin lailla kotona. Siinä on läsnä jotakin sellaista syvyyttä, mitä on vaikea löytää vaikkapa kansainvälisestä populäärimusiikista. Samaa mentaliteettia ja  kaihoa tunnistan hiukan vanhoista virsistä. Sanoisin sitä kauniiksi molliksi, joka kuvaa kansanluonnettamme tai ainakin jotakin osaa siitä.

Totta puhuen, en ole varma haluaisinko kuunnella tangoa toista iltaa. Voi olla, että tuo dramaattinen angsti alkaisi valua liiaksi ylleni, ehkä hukkuisin siihen. Hiukan nuo tangolupaukset ja ns. haastattelut menivät överiksi. Tangosta tehtiin jo niin mahdottoman isoa asiaa ja käytettiin sellaisia ylisanoja, jotta eihän noihin kukaan voi uskoa. Ehkä puhetyyli kuuluu tähän genreen.  Mitä voittajan esitykseen tuli, niin mielestäni voitto meni aivan oikeaan osoitteeseen, voittajalla oli hyvä ääni ja hän vaikutti oikein miellyttävältä persoonalta.

Nythän ei voi olla mainitsematta siitä, että tango yhdistyy ajatuksena myös Argentiinaan, meille varsin kaukaiseen maahan, jonka väestö on pitkälti italialaista ja espanjalaista alkuperää. Argentiina on eräällä huipulla eli jalkapalloilun MM-finaalissa. Parin päivän päästä tiedämme, miten tuossa kävi.
---
Päivä oli tänään viileämpi ja miellyttävämpi. Vointiin viileys vaikutti myönteisesti, olo oli oikein hyvä tänään. Rauhallisesti olen kuitenkin yrittänyt ottaa ja kerätä voimia ensi viikolla alkavaa hoitokuuria varten.

tekstiä päivitetty 11.7.2014. Jan Vapaavuoreen liittyvä kommentti poistettu, koska siinä oli pieni asiavirhe

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti