perjantai 21. maaliskuuta 2014

Ydinvoimaako?


Harva asia herättää niin paljon intohimoja puolesta ja vastaan kuin ydinvoima. Suomeen rakennetaan maailman suurin ydinvoimala Olkiluoto-3. Ydinvoimalan olisi pitänyt valmistua jo viisi vuotta sitten, mutta kukaan ei taida koska laitos tuottaa sähköä verkkoon. Ikuisuusprojektilta  vaikuttaa pahasti. Tapasin syksyllä erään työmiehen, joka kertoi että työmaalla on työntekijöitä yli kuudestakymmenestä maasta. Miksi? Eivätkö suomalaiset osaa rakentaa ydinvoimalaa? Vai olisiko tässä osasyy viivästyksiin?

Nyt kiistellään  Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta Pyhäjoella. Ruotsalaiset ovat asiasta hermostuksissaan, Ruotsiinhan ei ole kuin reilu 100 km. Nyt suunnitellaan paikalle alkuperäistä pienempää ydinvoimalaa, joka perustuu venäläiseen teknologiaan. Venäläiset ovat kokeneita ydinvoiman rakentajia, joten se ei liene suurikaan ongelma. Pääasia, että suomalaiset pyörittävät laitosta. Venäläisillä työntekijöillä on minun silmissäni aika huono maine. Syy on pitkälti Ville Haapasalon karuilla kertomuksilla viinasta venäläisen miehen käyttövoimana. Sopii huonosti ydinvoimalaympäristöön.

Loviisan ja Olkiluodon vanhatkin ydinvoimalat ovat venäläistä alkuperää, eikä niihin ole liittynyt ongelmia. Niitä sanotaan maailman parhaiksi ydinvoimaloiksi. Niitä ovat suomalaiset huoltaneet ja käyttäneet.

Ongelmaksi on nostettu 34 % venäläisomistus. Näissä poliittisissa olosuhteissa ajatus venäläisestä omistuksesta ei tunnu kauhean mielekkäältä.Tarkoitan tietenkin venäläistä valtapolitiikkaa Krimillä, joka ei ole saanut juuri sympatiaa maailmalla. Ehkä mieluummin pidettäisiin venäläisiin vähän välimatkaa, jotteivat pääsisi liikaa vaikuttamaan asioihimme. Toisaalta olemme riippuvaisia erilaisista kaupallisesta yhteistyöstä Venäjän kanssa ja investoineja tapahtuu puolin ja toisin.

Se, mistä itse olisin eniten huolestunut on, että Fennovoiman omistus on järjestetty ns. mankala-periaatteella niin, että omistajat saavat omistusoikeutensa suhteessa sähköä. Toisaalta myös kustannuksista vastataan suhteessa omistukseen. Ydinvoimalan rakentaminen on äärimmäisen kallista ja pitkäjänteistä puuhaa. Venäläisten osuus on suuri. Mitä sitten, jos venäläisiltä loppuvat rahat tai maksuhalukkuus? Voidaanko venäläisiin luottaa? Jääkö rakentaminen pahimmassa tapauksessa kesken? Olisiko sittenkin parasta sijoittaa kotimaisiin uusiutuviin energiamuotoihin, joissa riskit ovat pienempää kokoluokkaa? Kuka tietää, en minä.
---
Vointi ollut tänään kohtuullisen tasainen. Eilen illalla tuli hermosäryn kanssa kipupiikki. Lääkettä piti otta pari kertaa ja sen jälkeen Pleikkarilla formulapeliä toista tuntia. Tehosi tällä kerralla tosi hyvin. Tuntuu hassulta, mutta tuo pelaaminen tukihoitona on erittäin tehokas. Se on niin intenstiivistä, että se vie huomion pois kivusta. Kivullahan on tapana lisääntyä jos siihen kiinnittää huomiota liiaksi.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti