keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Miten Suomea tulee puolustaa?

Turvallisuudesta on puhuttu tänä iltana "Vaalien välissä" -ohjelmassa. Mukana keskustelussa olivat myös Ruotsin ja Norjan sekä Viron ministeritason edustajat. Taustalla jyskyttää Krimin tilanne ja Venäjän aiempaa aggressiivisempi toiminta. Mukana olivat myös puolueiden edustajat. Keskustelu käytiin oivallisesti kahdessa kerroksessa, kun ministereiden puheenvuorot tulivat nauhalta.

Nato-keskustelua on käyty jo yli kaksikymmentä vuotta EU-jäsenyyden myötä. EU ankkuroi aikanaan Suomen Euroopan läntiseen piiriin. Nato-keskustelu on sen jälkeen polkenut paikallaan. Toiset kannattavat, enemmistö vastustaa. Nyt voi olla, että ilmapiiri on hieman muuttumassa varsinkin Ruotsin Nato-myönteisyyden lisääntyeessä. Nyt Suomessa on aika miettiä, että onko se altava mörkö vai onko se paremminkin hyvä ystävä. Natoa kannattavat pitävät sitä sivistyneiden maiden perheenä, jolla on yhteiset arvot.

Huomaan, että itsekin ensimmäistä kertaa pohdin tuota kysymystä vakavasti. Tosiasia on, että Itänaapuri ärjyy ja nostaa karvaisia tassujaan. Monille Ukrainan kriisi on järkytys, koska Venäjä on sekaantunut tilanteeseen sellaisella retoriikalla, joka on vaikea hyväksyä
---
Vointi ollut aivan kohtuullinen. Kevään valo virkistää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti