keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Kannabisilta

Eilen vietetiin keskustelun merkeissä kannabisiltaa Ylellä. Keskustelu oli studiossa asiallista ja maltillista. Kiihkoilua en havainnnut vaikka selkeitä mielipiteitä kylläkin. Pipopäistä miestä ensin katsoin kieroon, että mikähän narkkari tuokin on. Niin olivat monet muutkin ihmetelleet, ja Twitter oli täynnä halveksuvia ja kiusaavia viestejä. Päivän lehdessä Jari Sarasvuo myönsi häpeävänsä kommenttejaan. Tämä ilmiö on sosiaalisen median tehokkuuden seuraus. Kaikki se törky, mitä sisällämme pidämme on yhtäkkiä kaikkien nähtävillä. Asiasta puuttui tietoa. Pipon alta löytyi MS-tautia sairastava lommoposkinen nuori mies, joka kertoi noudattavansa erittäin tarkkaa ruokavaliota ja käyttävänsä lääkekannabista sairautensa hoitamiseen. Tuon tiedon jälkeen varmasti meidän kaikkien ihmettelijöiden ja pilkkaajien näkökulma muuttui. Olisi ollut  YLE;ltä fiksua esitellä keskustelijat ensin ja kertoa heidän taustansa.

Kannabiskeskustelussa häiritsee se, että siinä käyttäjät laitetaan kaikki samaan lokeroon. Käyttöä on ainakin kolmenlaista: mainittu lääkinnällinen käyttö, satunnainen viihdekäyttö sekä ongelmakäyttö.Sitten on vielä aikuisten käyttö ja alaikäisten käyttö. Jos puhutaan kannabiksen laillistamisesta, niin täytyisi määritellä, että millainen käyttö voitaisiin sallia.

Alaikäisten käyttö on kaikissa tapauksissa ongelmakäyttöä. Aivot ovat vielä muokkautumisvaiheesssa 20-vuotiaaksi saakka. Sitä ennen kaikki päihteet ovat vakavasti haavoittavia.
Sitten on aikuisten käyttö. Eräs eläkkeelle pian jäävä opettaja ilmoitti käyttäneensä kannabista 1970-luvulta saakka. Kun tarkemmin asiaa selitettiin, selvisi, että hän käyttää pienen annoksen noin kuukauden välein. Tällaista käyttöä tuskin voi pitää erityisen ongelmallisena, se rinnastuu satunnaiseen alkoholin käyttöön.  Toisessa ääripäässä on päivittäinen liikakäyttö, joka tuottaa ongelmia arjessa.  Rinnastuu alkoholin ongelmakäyttöön ja vaatii hoitoa.

Summa summarum. Kannabiksen kanssa pitäisi saada aikaan toimivat pelisäännöt ja sitten niitä pitäisi vielä noudattaa. Eräs malli voisi olla, että myynti tapahtuisi kontroilloidusti apteekin kautta. Toinen vaihtoehto voisi olla alko. Myynti olisi rajoitettu pieniin kuukausieriin. En kyllä tiedä mitä se käytännössä olisi.

Tällainen menettelu ei kyllä välttämättä poistaisi mitään kannabiksen aiheuttamia ongelmia; päin vastoin, ne varmaankin lisääntyisivät. Ehkä se antaisi satunnaisille käyttäjille luvan fiksuun käyttöön, mitä nykysysteemissä ei ole. Kaikki käyttäjät (paitsi lääkintäkäyttö) ovat rikollisia tällä hetkellä, mikä on  toki aika kummallista.  Teinien ongelmakäyttöön laillistaminen ei vaikuttaisi mitenkään positiivisesti, päin vastoin. Aineita olisi enemmän liikkeellä ja asennemaailma muuttuisi hyväksyvämmmäksi.
---
Suomi voitti Unkarin jalkapalloilussa vieraskentällä 2-1. Hienoa! Tällä kerralla Suomi menee kisoihin yhteistyöpallolla. Leijonahenkeä hiukan huuhkajiin, niin hyvä tulee! Pelissä oli paljon lupaavaa, vaikka viimeistely oli aika nihkeää.
---
Vointi ollut tänään paljon  eilistä parempi. Olen ollut turhankin varovainen ja päivän liikkuminen on aivan nollissa.

21.58
Uppdrag granskning esitti toisen dokumenttinsa hiihtodopingista. Kovin oli vähän uutta viime vuotiseen dokumenttiin verrattuna. Yllättävää oli se, että suomalaisia oli epäiltyjen joukossa vuoden 2001 jälkeenkin. Epäilyt perustuvat vaihteleviin hemoglobiiniarvoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti