maanantai 24. maaliskuuta 2014

Voiko olla totta, että sote etenee?

Kaisa Mäkäräinen oli hermoiltaan vahvempi ja voitti maailmancupin kokonaiskilpailun. Hermoilua toki oli, mutta kovimmalla vastustajalla Tora Bergerillä taisi olla vielä enemmän. Niin jännäksi meni, että tuskin kukaan muistaa kisan voittajaa.
---
Päivän suuri asia on ollut vaihteeksi sote-uudistus. Vanhat paperit on laitettu roskikseen ja Keskustan Juha Sipilä on ujuttanut oman mallinsa pöytään niin, että kaikki hyrisevät tyytyväisyydestä oppositio mukaan lukien. Miten se on mahdollista?

Yritin selvittää, mihin nyt ollaan niin tyytyväisiä. Paljonko säästetään lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä? Yhtään lukua en löytänyt mistään. THL ja lääkärit kuitenkin olivat valtavan tyytyväisiä poliitikkojen ohella. Sen verran tajusin, että kuntauudistus ja soteuudistus erotetaan toisistaan. Hyvä niin, en tiedä kenen idea tuo edes alunperin oli liittää nuo kaksi asiaa yhteen. Nyt tulee viisi keskusta, josta hallinnoidaan koko terveydenhuolto eli jos oikein ymmärrän niin sairaanhoitopiirien merkitys tulee pienenemään hallinnollisesti.

Sen olen potilaana kokenut, että kun joutuu asioimaan kahden sairaanhoitopiirin alueella, niin niiden keskinäinen kommunikaatio on uskomattoman kankeaa. Esimerkki. Minulle piti geenitestiä varten ottaa verinäyte paikallisessa labrassa. Asiaa hoiti erikoislääkäri Turusta joka vieraili Vaasassa (jossa siis kävin). Vaasasta ei voitu määrätä verikoetta paikalliseen terveyskeskukseen, koska se on eri sairaanhoitopiirissä. Niinpä se lopulta hoitui Turun kautta, sieltä saatiin lähete järjestettyä. Mistä tämä kertoo?
---
El Classicon katsoin pitkästä aikaa. Oli jännä matsi. Barca voitti 4-3 vieraissa. Kolme rankkaria tuli, yksi kotijoukkueelle ja kaksi Barcelonalle. Hieno peli, mutta on joitakin pelaajia joista en kerta kaikkiaan pidä. Yksi on Neymar, loistava huippupelaaja mutta ei pysy pystyssä yhtään. Itse kylläkin pelaa sikaa koko ajan. Varmasti tuon ottelun rankkareista puhutaan vielä huomennakin. Jalkapallossa tarvittaisiin fair play-henkeä paljon enemmän vaikka fyysisestä lajista onkin kysymys. On eri asia tehdä koiruuksia kuin pelata rehdisti kovaa. Tuollainen turha pyöriskely alentaa lajin kiinnostavuutta, se täytyi näiden neimareiden tajuta.
---
Päivä on mennyt voinnillisesti oikeinkin hyvin. Saan olla omassa rauhassa, kun muu väki on Lapissa tai armeijassa.

1 kommentti:

  1. Futiksesta oon kyllä ihan samaa mieltä, tuo filmaus ja vielä tuomaritkin siitä palkitsevat, tuntuu jotenkin niin väärältä. Hyvin on vielä muistissa muutaman vuoden takaa se Busquetsin kurkkiminen silrä sormien välistä. Monen hyvän pelaajan osakkeet tippuu kyllä aika tavoin kun tuota harrastellaan.

    VastaaPoista