maanantai 3. maaliskuuta 2014

Kalsarikauppiaana

Katsoin tänään pyykkikoriin ja siitä tuli muisto mieleeni; olen ollut joskus kalsarikauppiaana. Yhdeksän vuotta sitten sekaannuin valmentajana junnujoukkueen varainhankintaan ja olin järkkäämässä vaatemyyntiä, jossa myyntiartikkeleina oli kalsareiden lisäksi ainakin paitoja ja erilaisia sukkia. Tuo oli tietysti täysin epäviisasasta ajan ja voimavarojen käyttöä valmentajalta, se olisi pitänyt delegoida jollekin muulle. Tuotteet itsessään olivat kuitenkin hyviä ja lisätilauksista kyseltiin vielä vuosien päästä. Ja joku näköjään löytää niitä pyykkikorista vieläkin...
---
Ukrainan kriisissä on uusi vaihe alkamassa. Juuri kilahti puhelimeen uutishälytys, jossa kerrotaan Venäjän antaneen ukrainalaisjoukoille aikarajan antautumiseen. Muuten seuraa hyökkäys huomisaamuna klo 5. Murheellista  kuultavaa. Tuskin siitä heti kuitenkaan isoa sotaa tulee, koska tietojen mukaan iso sotaharjoitus on Suomen lähistöllä.(mistä Ruotsi on tosi huolissaan)  Ukrainan puolustautumiskyky on joka tapauksessa olematon. Kalusto on kuuleman mukaan täysin vanhentunutta. Ja toivottavaa, on että kiista jää Krimin alueelle eikä johda esimerkiksi valtion jakamiseen kahtia.

Tilanteesta on vaikea vielä muodostaa kokonaiskuvaa. Venäjän näkökulmasta länsi on saanut Ukrainalaiset pihteihinsä ja oli tukemassa oppisition kanssa vallankaappausta. Ehkä Venäjä saman tien kokee, että sen on puolustettava omia etujaan ja sillä on oikeus siihen.

Länsi puolestaan on kauhistelemassa Venäjän kovia otteita. Länsi katsoo, että presidentin kaataminen oli suoranainen velvollisuus demokratian ja sanavapauden kannalta. Se unohdetaan täysin, että USA on pitkään toiminut maailmanpoliisina, usein vieläpä mielivaltaisin perusteluin.
---
Luin eilen hyvän kolumnin teinien netinkäytöstä. Netti on koko ajan mukana, joko tietokoneella tai kännykällä. Vetovoima tässä teknologiassa on niin kova, että se meinaa mennä kaikkien muiden asioiden ohi. Muut asiat, kuten yöuni alkavat selvästi kärsiä puhumattakaan koulutyöstä ja sosiaalisista suhteista. Addiktioista sanotaan, että ne syntyvät tilanteista, joissa ihmisellä on jo joku ongelma valmiina. En usko, että näin on läheskään aina, kun puhutaan pelimaailmaan uppoamisesta. Viisi vuotta sitten saattoi hyvin olla näin, nyt siitä on tullut enemmistön toimintamalli ja varmasti monessa perheessä, joissa asiasta piitataan, saadaan jatkuvasti vääntää kättä pelaamisen rajoista. Varsinkin, jos vanhemmat eivät pääse sopuun rajoista tai niistä ei pidetä kiinni, saattaa koko perheen dynamiikka horjua rajustikin.

Kyseisessä kolunnissa heitettiin ilmoille sellainen ehdotus,  että operaattoreilta saisi tilattua aikarajan, jolloin netti yksinkertaisesti sammuu. Ehdotuksena oli klo 22. Tämähän olisi mieletön helpotus tuhansissa perheissä. Pekäänpä vaan, että sellaista ei saada toteutettua ja todetaan, että vanhempien ja nuorten pelaaminen on yksin vanhempien vastuulla. Vanhemmat saadaan syyllistettyä ilman kunnon keinoja asiaan puuttumiseen.

Lihaskivut ovat olleet enimmmäkseen poissa tänään. Vointi ollut vahvempi muuten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti