lauantai 26. lokakuuta 2013

Veikkausliiga paketissa

Kerrankin voi kirjoittaa, että vointi ollut tänään suorastaan loistava! Jaksamista on riittänyt ihmeen hyvin.

Veikkausliiga on saatu päätökseen. Mitä jäi käteen? HJK voitti liigan kuten pitikin (pelaajabudjetti 1,23 milj). Muita mestarikandidaatteja ei ilmaantunut missään vaiheessa. FC Honka (pelaajabudjetti 0,35 milj, mikä on liigan pienin) nousu konkurssin partaalta hopealle oli oikein hyvä suoritus. Espoossa keskityttiin olennaiseen eli pelin kehittämiseen. Alkukausi oli huono, kun kevään kuoppaisilla kentillä lähdettiin pelaamaan. Ei sovi Hongan pelityyliin, joka vaatii tasaisen alustan. Sitä kyllä ihmettelen, että Espoossa, Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa ei meinaa löytyä yleisöä liigamatseihin eikä yrityspuolelta heru tukea kuningaslajille. Kaikkea ei silloin ehkä tehdä oikein.

VPS pronssilla oli kiva yllätys (pelaajabudjetti 0,52 milj) , mutta eihän se pelillisesti kovin näyttävä porukka ole. Toki viisi vuotta sitten se oli vielä karmeampaa. Perusideana on ollut loistava maalivahti ja tiukka puolustuspeli. Nyt oli riittänyt varoja hyökkääjiinkiin, mikä toi mitalin.

Kirkkaimmat mitalit menivät pelillisesti oikeille joukkueille. FC Lahden (pelaajabudjetti 0,45 milj) nousu sarjan pohjalta mitalitaisteluun oli liigahistorian komeimpia. Maliselle siitä krediitit. Suurimpana pettymyksenä oli Keski-Suomen Barcelona JJK (pelaajabudjetti 0,6 milj, mikä oli kolmanneksi suurin). Oli siis kallis joukkue ja hyvät yleisömäärät, mutta tulosta ei tullut paitsi taloudellisessa mielessä ja sekin negatiivista. Tuskin on helppo lähivuosina lähteä hakemaan nousua miljoonaveloissa.

Pari vuotta sitten sarjoja on uudistettu siten, että liigassa ja ykkösessä on aiempaa vähemmän joukkueita. Seurauksena on ollut ilahduttavasti ykkösen tason vahvistuminen ja yleisömäärien parantuminen. Tällä kaudella moni joukkue olisi pystynyt pelaamaan liigassakin hyvän sarjan. SJK (pelaajabudjetti 0,45 milj) olisi tapellut nähdyllä joukkueella mitaleista. Nyt onkin haluttu ottaa aiheeksi liigan laajentaminen. Ruotsissa ja Norjassa on kuudentoista joukkueen liigat, joissa pelataan kaksinkertaiset sarjat.

Suomessa laajimmillaan liigassa on ollut neljätoista joukkuetta. Miksi siis nyt pitäisi taas laajentaa? Eletään lajin kannalta huonossa tilanteessa, koska sellaiset jalkapallokaupungit kuten Tampere, Oulu, Mikkeli, Joensuu, Hämeenlinna, Jyväskylä, Valkeakoski, Pori, Kemi ja Vantaa ovat ilman liigajoukkuetta. Näissä kaupungeissa menee monta lahjakkuutta hukkaan sen vuoksi, ettei ole liigaseuraa. Yleisöltäkin vaaditaan kovaa harrastuneisuutta lähteä vieraalle paikkakunnalle otteluita seuraamaan.

Jos veikkausliigaa laajennettaisiin, pitäisi sopia ulkomaalaispelaajien käytöstä. Joku herrasmiessopimuksella sovittu kiintiö pitäisi olla, jotta kentälle pääsisivät myös kotimaiset pelaajat, mieluummin oman kylän pojat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti