keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Varovasti tietokoneuskovaisuuden kanssa.


Opetusmaailmassa on olemassa suuntaus, jossa opetuksen ajatellaan olevan sitä parempaa, mitä enemmän tietokoneita koulussa on käytössä. Tietokone nousee uskon kohteeksi, ikäänkuin se olisi päämäärä sinänsä. Tätä suuntaa vastustan. Tietokone on hyvä väline, mutta ei se itsessään mitään takaa. Se voi itse asiassa johtaa paljon huonompaan ja pinnalliseen oppimiseen. Syväprosessointi, joka on laadukkaan oppimisen ehto, voi tapahtua aivan hyvin ja yleensä paremminkin ilman yhtäkään tietokonetta.

Suomi on pärjännyt hyvin oppimistuloksissa. Ehkä sillä on käänteinen yhteys tietotekniikan opiskeluun, joka on Euroopan häntäpäätä. En usko, että tietokoneopiskelun määrä todistettavasti parantaisi oppimistuloksia.

Sen sijaan tarvittaisiin lisää liikunta- ja vuorovaikutuskasvatusta, tietokoneella nuoret viettävät kotona jo aivan tarpeeksi aikaa. Olen monta kertaa todennut nuorten haluavan tavallista opetusta ilman tietokonetta. Pari päivää sitten kerroin vaasalaisesta koulusta, jossa poikien juoksukunto on romahtanut neljännesvuosisadassa. Syynä ovat pitkälti tietokoneiden aiheuttama passiivinen elämäntapa, joka alkaa näkyä kansanterveydessä esimerkiksi diabetes-kustannusten räjähtämisenä.

Toinen mitä oikeasti tarvittaisiin paljon enemmän kuin tietokoneita, on vuorovaikutustaitokoulutus. Tämä koskee niin opettajia kuin oppilaitakin. Sellaiset lapset ja nuoret, joiden kotona on ollut ongelmalliset vuorovaikutustaitomallit, jatkavat itse samaa mallia. Oma koti on se ainoa nähty esikuva, josta ei ole helppo irrottautua. Tämä tuhoaa monen nuoren elämän ja ihmissuhteet, kun ei osata elää yhdessä muiden eikä itsensä kanssa. Lisäksi vielä kun nämä nuoret vielä uppoutuvat huoneeseensa ja tietokoneeseensa, niin syrjäytyvä masentuja on valmis. Tietokoneet eivät paranna hyvinvointia, tarvitaan muutakin.  Tarvitaan liikettä, taitoja vuorovaikutukseen ja terveitä arvoja.

---
Vihreiden uusi ministeri on Pekka Haavisto. Kaikesta epäsovinnaisuudestaan huolimatta häntä pidetään erittäin taitavana asiantuntijana ja miellyttävänä persoonana. Mielenkiintoista, miten hän vaikuttaa hallituksen kemiaan. Hän taitaakin olla poliitikkona Tuomiojan kanssa aivan eri painoluokassa. Salkku tosin on kevyt ja hankalasti koossa pysyvä.

Norjassa esiteltiin tänään uusi hallitus. Uutisissa annettiin valtavasti tilaa uusille ministereille. 9 naista ja 9 miestä, keski-ikä 43,6 vuotta. Maan ensimmäinen porvarihallitus koskaan, joka vieläpä vähemmistöhallitus. Ihailin sitä, miten vilpittömästi uudet ministerit toivat nöyrää iloaan esiin uuden tehtävänsä edessä.
---
Oma vointi ollut tosi hyvä tänään. Vuosi sitten takana oli ensimmäinen sytostaattikuuri ja raju takapakki oli pian tapahtumassa. Huomaan, miten mieli kelaa tuota aikaa kun oli tosi tiukoilla. Toisaalta se muistuttaa elämän karuista realiteeteista, toisaalta aiheuttaa kiitollisuutta; nyt menee näinkin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti