keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Kelluketta mukana


Tuli käytyä uimahallissa ekaa kertaa vuoteen. Uinti sujui ihmeen hyvin, mutta sitten tajusin että kymmenen kiloa rasvaa kelluttaa kummasti ja helpottaa uimista kummasti. Sen verran on liikkumattomuus ja lääkkeiden aiheuttamat aineenvaihduntahäiriötä muuttaneet painoa. Ei tietenkään hyvä juttu, mutta lääkärit eivät ole siitä huolestuneet, koska ruokahaluttomuus olisi vielä pahempi juttu. Olen omaehtoisessa painontarkkailussa eikä paino saa nousta yhtään enempää. Muuten on sanottava, että hyvää oli riittävän pitkä yöuni.

Heidi Hautala on taas tikun nokassa. Kysymys on Arctia Shippingin jäänmurtajista, jolle Greenpeacen aktivistit nousivat vastustaakseen öljynporausta Arktiksella. Yhtiö halusi tehdä rikosilmoituksen, mutta lehtitietojen mukaan Hautala olisi estänyt tämän. Nyt sitten asiaa pallotellaan puolelta toiselle ja Hautala kiistää oman osuutensa. Saa nähdä käntyykö tämä vielä niin, että asiaa kaivellaan niin pitkään että lopulta paljastuu valheiden verkko, jota sitten julkisuudessa pyydellään anteeksi itkeä tirautellen.

Halpatyövoimasta oli lehdessä tänään järkyttävää asiaa. Kahdenkymmenen euron Kauko-idässä valmistetusta paidasta puolet menee kaupalle. Materiaaliin, valmistamiseen ja kuljettamiseen menee alle 2 euroa. Ompelijalle taisi jäädä kokonaiset 8 senttiä. Kuluttajina voisimme vaikuttaa tämänlaisiin epäkohtiin. Toisaalta markkinatalouden uskotaan korjaavan itse itseään. Parempi saada pienempää palkkaa kuin ei töitä ollenkaan. Markkinat korjaavat itsensä pitkällä tähtäimellä. On tämänkin teorian toimivuudesta kaiketi näyttöä. Silti maailma tuntuu tässä kohdassa epäreilulta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti