keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Geenit ja kännykät

Takkuinen päivä. Jotain taudinpoikasta vieläkin ollut. Välillä ollut vilunvärettä ja välillä lämpö on normalisoitunut. Päivällä tuli nukuttua yli kolme tuntia.

Huvittava kännykkäsovellus kehitetty Islannissa. Siellä väestö on tunnetusti pieni ja kartoitettu vuosisatojen ajan tarkalla kirjanpidolla. Siellä kun kaksi kännykkää viedään lähekkäin, puhelimet ilmoittavat kannattaako kyseisten harkita seurustelusuhdetta vai ovatko he liian läheistä sukua hankkiakseen jälkeläisiä. Hieno idea, kertoo luovuudesta myös ohjelman kehittelijöiden taholta.

 Ehkä geneettisen kartoittamisen edistymisen myötä puhelimet voisivat kertovat pariskuntien yhteensopivuuden muutenkin. Juhlissa voitaisiin kulkea kännyköiden kanssa ja katsoa keiden välillä geenit matsaavat erityisen hyvin ellei sitten kaikkea parasta toivovat vanhemmat olisi tehneet tätä jo päiväkodissa. Samalla voitaisiin karsia vaaran mahdollisuuksia, kuten väkivaltaisuus-, narsisimi-, alkoholismi- ja uskottomuusgeenejä. Näin vältyttäisiin huonoilta puolisovalinnoilta heti alkuunsa. Vai kävisikö niin, että parisuhteita ei syntyisi enää lainkaan, kun tietäisi, mitä voi olla odotettavissa. Harvalla kuitenkaan on täydellisiä geenejä.

Niin syntyisikö parisuhteita enää lainkaan? Uskon, että kyllä syntyisi. Asiahan taitaa olla niin, että rakkaus on sokea. Vanhemmat ovat aina antaneet viisaita varoittavia ohjeitaan sulhas- ja miniäkandidaateista. Yleensä on varmasti ohjeet menneet kuuroille korville. Eipä sitä järjellä ole ennenkään kumppania löydetty. Ja mikäpä tylsempää olisikaan kuin järkiavioliitot. Todellisuudessa elämä jatkuisi kuten ennenkin, näin uskallan väittää.

Siitä olisin huolissani enemmän jos vakuutusyhtiöt ja työnantajat alkaisivat kiinnostua liikaa geeneistä. Ajateltaisiinko, että voidaan nähdä ihmisen läpi ja käyttää perimästä nousevia tietoja päätöksenteon perusteena.

Suomalaismiehistä 23 % omaa tutkitusti ns. alkoholismigeenin. Kukapa sellaista äijää ottaisi töihin tai myisi hänelle tapaturmavakuutusta (ainakaan halvalla). Pahimmassa tapauksessa ihminen alettaisiin helposti nähdä vain geeneinä ja tietoa voitasiin pitää syrjinnän perusteena. Eikä tämä ole aivan utopiaa. Teknisesti puhutaan enää vuosista tai vuosikymmenistä.

Ennen kuin tämä on mahdollista, pitäisi jonkun ettisellä puolella huutaa, että SEIS! Geeneihin liittyvä ajattelu on usein aika naivia. Esimerkiksi kloonaamista pidetään sen vuoksi epäilyttävänä, jopa sairaana, koska ajatellaan että voitaisiin kloonata vaikkapa uusi Hitler, joka tekisi omia pahojansa kuten edellinenkin. Mutta ihminen on eri asia kuin geeninsä. Ympäristöolosuhteet ja omat valinnat, jopa sattuma vaikuttavat hyvin paljon siihen millainen ihminen lopputuloksena on. Niinpä 23% suomalaisista miehistä ei ryyppää geenin takia vaikka geenien vaikutus on kiistaton moneen asiaan.

On olemassa biologisesti orientoituneita tutkijoita, jotka näkevät ihmisen persoonan olevan 90% geenien ohjaamaa. Yleisesti ajatellaan persoonallisuuspsykologian puolella, että noin 50 % voisi olla geenien vaikutusta. Saa nähdä mihin suuntaan arvio tarkentuu. Se on kuitenkin varmaa, että kaikki ei ole geeneissä, onneksi.

--
Eilen tuli ohjelma tubettajat. Suomalaisia syrjäytyneitä miehiä, jotka tekevät elämästään filmejä Youtubeen. Videot olivat enimmäkseen aika amatöörimäisen karkeita mutta niin konstailemattoman rehellisiä. Malliesimerkkejä upeasta itsensä liikon laittamisesta. Yhden miehen sivuilla oli käyty oli 42 milj. kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti