maanantai 12. elokuuta 2013

Nimettömät potilaat?

Jotain sai aikaan tänään, mutta väsyä oli paljon. Vähän on vuorokausirytmi sekaisin, kun tuntuu siltä että vasta iltaa kohti piristyy ja virkeimmillään on puolen yön maissa.

Päivän huvittavin aihe oli se, kun ministeri joutui ottamaan kantaa siihen, saako lääkäri kutsua potilasta nimeltä vastaanotolle. Lounais-Suomen aluehallintaviraston mukaan vastaanotolle nimeltä kutsuminen olisi lainvastaista. Ministerin mukaan ei ole. Mietin, että miten tuo kutsuminen tapahtuisi, jos ei nimen perusteella ihmistä voi kutsua. Nimi on kuitenkin se paras ihmisen tunniste. Pitäisikö lääkärin kutsua potilasta osoitteen, puhelinnumeron vai auton rekisterinumeron perusteella? Jäin tätä pohtimaan ja pitkään löi tyhjää. Mutta sitten vasta tajusin, onhan monissa paikoissa kuten pankeissa ja apteekeissa käytössä jonotusnumerot. Niillähän se kyllä onnistuisi yhtä hyvin, ellei paremmin.

MM-kisoissa  ihmetyttää yleisökato. Kuinka paljon Moskovassa pitäisi olla asukkaita, että yleisurheilukatsomoon riittäisi väkeä, vai liekö kisat hinnoiteltu tavallisen kansan ulottumattomiin? Hieno stadion ei ole iltakilpailuissakaan edes puolitäynnä, mikä ei ole tunnelman kannalta paras mahdollinen tilanne.

Suomalaiset yrittävät repiä haastatteluja ulkomaalaisilta kilpailijoilta kentän laidalla. Kielirepertuaaria on kiitettävästi käytössä, mutta monesti haastatteluista jää tavattoman kiusaantunut maku. Niiden aikana jäävät itse lajisuoritukset näkemättä ja latteuksien määrä kiemurtelevien haastateltavien kohdalla on ääretön. Juurikaan mitään mielenkiintoista haastateltavista ei irtoa, tylsää urheilujargonia sen sijaan loputtomasti. Haastattelujen kohdalla alkaa hamuta kaukosäädintä minkä muun tahansa ohjelman toivossa.

6 kommenttia:

  1. Tuohon jonotusnumeroasiaan palaisin. Päivystyksessä se menisi, kun on yksi lääkäri illalla, mutta päiväsaikaan aika mahdotonta. Monta lääkäriä ottaa vastaan yhtäaikaa, niin en kyllä yhtäkkiä keksi miten jonotusnumero toimisi. Toki niin, että ei olisi tiettyä lääkäriä, vaan randomilla joku lääkäri osuus kohdalle. Ottaisivat vaan jonosta aina seuraavan. Hmmmmm, mitähän siitä seurais :-)
    Anyway, tuntuu aika mielenkiintoiselta tuo päätös. Komppaan kyllä ministeriä. t. Maria

    VastaaPoista
  2. No eihän se aivan mahdotonta ole...Neuvonnassa annetaan lääkärille 1 numerot 100-199 ja lääkärille 2 numerot 200-299. Siinä sitten muorit ja faarit tuijottamaan valotaulua ja odottamaan oman numeroa ja vastaanottohuoneen limpsahtusta...
    Mutta, oisko tuosta mitään hyötyä...Sitäpaitsi on se hienompaa olla nimi kuin numero.

    VastaaPoista
  3. Haraan vieläkin vastaan. Jos joku faari tulee neuvontaan ilmoittautumaan tuntia ennen kuin hänen aika on, niin saako hän vuorossa olevan vuoronumeron, jolloin hän kiilaa niiden ohi joilla on aika ennen häntä, mutta jotka eivät vielä ole paikalla? Vai laitetaanko hänet odottamaan aulaan ja kutsutaan sitten hakemaan numero kun häntä edellä ajanvarauskirjalla olevat ovat numeronsa saaneet. Yksin neuvonnassa oleva työntekijä on kohta autuaan sekaisin siitä, kenellä aulassa olevista on jo numero. Sekava selitys, mutta jonotusnumerosysteemi kaipaa vielä hiomista, usko pois ;-)

    VastaaPoista
  4. ...Kehitellään vielä vähän...

    Numeronhan ei tarvitsisi olla järjestysnumero, vaan potilasnumero joka liitetään nimeen potilaan tullessa paikalle. Tällöin saapumisjärjestyksellä ei ole merkitystä, eikä tarvitsisi nimiä huutaa.

    Joku tekstiviestisysteemi voisi olla hyvä. Flunssakaudella odotustilassa voi huonokuntoisena joutua odottamaan tosi pitkään tuntitulkulla vuoroaan. Oliskokan sellainen järjestelmä hyvä, joka lähettäisi tekstiviestin silloin, kun omaan vuoroon voidaan olettaa olevan vaikka 30 min. Silloin ehtisi lähteä vielä vaikka kotoa ja tulisi vähemmän pärskyvien tunkua lääkärin oven taakse.




    VastaaPoista
  5. Hyvin kehitelty :) Tuohan on oikeesti hyvä systeemi. Toistaiseksi uhmaamme valviraa ja huutelemme nimillä.
    Tekstiviestisysteemi on ainakin jollain tavalla käytössä esim. Seinäjoella, jossa odotusajat saattaa olla tolkuttoman pitkät. Ilmajoella ei tarvitse juurikaan odotella, koska myös päivystykseen annetaan ajat, toisin kuin Seinäjoella.

    VastaaPoista