perjantai 16. elokuuta 2013

Koska koulupäivän pitäsi alkaa?

Melko hyvävoimainen päivä tänään, vaikka liikkuttua ei yhtään tullutkaan. Iltaa kohti tuli hiipumista, aamu oli tänään terävämpi.

Nuorison vuorokausirytmistä on puhuttu paljon. Tiedossa olevana faktana on, että teineillä nukahtaminen vaikeutuu hormonaalisista syistä johtuen. Illalla ei yksinkertaisesti saa nukahdettua vaikka pehkuihin menisikin ajoissa. Netissä roikkuminen on asia erikseen.

Väestön vuorokausirytmi on muutenkin siirtynyt. 30 vuotta sitten puolet suomalaisista oli nukkumassa iltaisin klo 22. Nykyisin vain kolmasosa on koisimassa tuohon aikaan. Rakennusmiehet pitävät seitsemän aamuista tiukasti kiinni, mutta pitäisikö koulujen alkaa vasta klo 8.30 tai 9.00? Lukiossa ysiltä aloittaminen tarkoittaisi periaatteessa sitä, että koulupäivä kestäisi puoli viiteen asti, mikä kuulostaa aika myöhäiseltä. Olisivatko nuoret virkeämpiä vai siirtyisikö nukahtaminen vain tunnilla eteenpäin, jolloin väki olisi yhtä väsynyttä kuin nyt.

Mielipiteitä on varmaan monia. Omaa kokemusta asiasta on vuoden verran, jolloin olin opettamassa koulussa, joka alkoi vasta 8.50. Joskus poikkeuksellisesti koulu alkoi jo klo 8.00, mikä tuntui tosi raskaalta. (Tuossa koulussa pitkä matematiikka aloitettiin ainoana aineena klo 8.) Omalla kohdalla 8.50 aamut tuntuivat huomattavasti mielekkäämmiltä silloin ja koko päivän oli pirteämpi olo. Välitunnit oli tiivistetty siten, että oppitunnit olivat ohitse 15.40. Näinpä ollen oma pieni kokemus puhuisi esitetyn muutoksen puolesta eli minun puolestani yhdeksältä koulu alkamaan. Eihän tutkijatkaan aivan hatusta näitä suosituksia anna. Toki käytännön kysymyksiä voi liittyä asiaan esim. kuljetusten synkronointi eri koulujen välillä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti