keskiviikko 28. elokuuta 2013

I have a dream


Tänään on kulunut 50 vuotta Martin Luther Kingin jr:n tunteikkaasta "I have a dream"-puheesta, josta tuli yksi historian tunnetuimmista ja osa amerikkalaista itseymmärrystä. Tuo yksittäinen puhe oli johtamassa isoihin muutoksiin yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa, jossa oli vielä kipeitä jäämiä neekeriorjuuden aikakaudesta.  Vuodesta 1619 oli tuotu USA:aan 10 miljoonaa orjaa. 1800-luvulla orjuudesta tuli kiistakapula ja keskeinen syy sisällissotaan. 1861 orjuus lakkautettiin ja neljä miljoonaa orjaa vapautettiin.

Martin Luther King jr oli pappi ja teologian tohtori, joka tuli tunnetuksi taistelusta tummaihoisten oikeuksien puolesta. Hän käytti Mahatma Gandhin tunnetuksi tekemää väkivallattoman vastarinnan filosofiaa.  Pitkälti Luther Kingin ansiosta Yhdysvaltoihin saatiin kansalaisoikeuslaki ja äänioikeuslaki, jotka paransivat mustien asemaa olennaisesti.  Luther King jr sai Nobelin rauhanpalkinnon 1964 ja hänen elämänsä päättyi murhan uhrina 1968.

On erittäin suurta, että uskotaan siihen että isoihin asioihin voi vaikuttaa väkivallattomasti. Paikalla Luther Kingin juhlallisuuksissa olivat tänään presidentit Carter, Clinton ja Obama.  Kingin merkitystä havainnollistaa myös se, että USA:ssa vuoden kolmas maanantai on vapaapäivä, Martin Luther Kings Day.

Vointi ollut hyvä. Kolmesta särkylääkkeestä kaksi on pystytty jättämään pois ainakin tilapäisesti. Tekisi mieli jättää kolmaskin pois, mutta siihen lääkäri ei lupaa antanut.

 25 km lenkki tuli pyöräiltyä tänään puimureiden seassa välillä pakoon ajaen. Siinä menikin mehut aika lailla, mutta kivaa oli ja syvä tyytyväisyys valtasi mielen.

1 kommentti:

  1. Maailman tilannetta ajatellen hyvään paikkaan tuli muistutus väkivallattomuudesta ja rauhasta. Toivottavasti oli vallankäyttäjillä korvat auki! EP

    VastaaPoista