tiistai 2. helmikuuta 2016

Yllätyksiltä ei vältytty esivaalien alkaessa.

Valtava ennakkosuosikki Donald Trump muuttui yhdessä yössä tavalliseksi kuolevaiseksi jäätyään toiseksi USA:n presidentinvaalien Iowan esivaalissa. Tämän tiedon jälkeen maailma näyttää erilaiselta, koska pieni Iowa pelinavaajana on tärkeä suunnannäyttäjä.  Ennen eilistä näytti vielä siltä, että Trumpia ei  mikään estä pääsemästä maailman vaikutusvaltaisimmaksi henkilöksi. Tänään kupla puhkesi.

Ted Cruz oli GOP:n eli republikaation ykkönen. Minua hän ei silti vielä ole aivan vakuuttanut. Sen sijaan Marco Rubion panosta pidetään yllättävän vahvana. Hän oli aivan kärkikaksikon kannassa. Olisi kuitenkin   sitä parempi, mitä pikemmin toinen väistyy. Miksi näin? Nämä yksinkertaisesti kuulostavat liian samanlaisilta; noin 45 vuotias latinotaustainen, oikeustiedettä opiskellut konservatiivinen teekutsu-liikkeessä vaikuttanut senaattori. Nuo kaikki määreet sopivat molempiin. Lasten määrässä sentään Rubio voittaa Cruzin 4-2. Poliittisesti Rubiota pidetään Cruzia sovinnollisempana.

Demokraattipuolella  vihaisen Roope Ankan näköinen ehdokas 74-vuotias Bernie Sanders oli yllättävän vahvasti esillä vaikka jäikin niukasti kakkoseksi. Kuuntelin hänen puhettaan ja olihan siinä paljon voimaa ja pohjoismaista sosiaalidemokratiaa. Hän kannattaa mm. ilmaista terveydenhoitoa ja koulutusta. Voi olla yllättävän korkealla vielä, koska hänellä oli selvä poliittinen visio.
---
Suomessa eduskunta aloitti istuntokautensa. Puhemiehistöön ei valittu yhtään opposition edustajaa. Tämä oli mielestäni vähän kummallista. Oppositio on aika pienellä vaikutusvallalla, kun vielä presidenttikin on hallituspuolueiden riveistä lähtöisin.
---
Olo oli aika vahva. Hyttysen kanssa olimme jalkapallohallissa hakemassa pientä pallotuntumaa. Hauskaa oli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti