torstai 4. helmikuuta 2016

Alentaako some syntyvyyttä?

 Mikä on mukavinta kuultavaa toisen suusta? "Iskä, enkö ollutkin hyvä!" riemukkaasti täydestä sydämestä sanottuna on tuolla listalla korkealla. Taustalla oli yhteensattuma, jonka perusteella päädyimme luistelujäälle ja Hyttynen oli saanut ensimmäistä kertaa jääkiekkomailan käteensä. Luistimilla hän oli ollut useamman kerran. Jälkeenpäin hän sanoi aluksi ihmetelleensä koko kapistusta. Mutta peli poika- ja tyttöseurassa lähti heti käyntiin mukavasti ja pari maaliakin tuli tehtyä. Onnistumisen ilo on liikuttavaa seurattavaa.
---
Koulussa osataan nykyään joustaa järkevästi. Esimerkki tästä. Iltapäivällä tuli kännykkään koulusta viesti, että perjantaina hiihdetään käsityötunneilla. Opettaja oli havainnut säätiedoista, että ensi viikolla tuskin on kunnon hiihtokelejä, joten silloin on sitten vastaavasti enemmän käsitöitä. Tämä oli järkitoimintaa ja hienoa suomalaisen kansanperinteen vaalimista ilmastonmuutoksen keskellä.
---
Vasemmistoliitossa Paavo Arhinmäki luopuu puheenjohtajuudesta ilmeisen väsyneenä ja kaikkensa antaneena. Tuttua räksytystä ei vuoteen ole juurikaan kuulunut. Vasemmistoliitto ei ole oppositiossakaan nostanut kannatustaan toisin kuin SDP ja Vihreät. Syynä on puhe elvytyksestä. Vasemmistoliitto puhuu ainoana puolueena edelleen elvytyksen puolesta, lainaa pitäisi ottaa lisää, jotta voisimme säilyttää hyvinvointimme. Kansa ei tätä ole niellyt ja kannatus on laahannut. Uudet ehdokkaat esiintyivät tänään paneelissa. Vaikeaa tulee olemaan perinteisesti eripuraisen joukon yhdistäminen. 

---
Suomessa syntyy yhtä vähän vauvoja kuin 1800-luvun nälkävuosina. Syntyvyys on viitenä viimeisenä vuonna laskenut rajusti ja viime vuonna se oli 55000. Sama suunta on nähtävissä muuallakin Länsi-Euroopassa. Helsingissä ensisynnyttäjien keski-ikä ylempien toimihenkilöiden kohdalla on 34 vuotta. Ilmiö on monisyinen ja jokainen tarina erilainen, mutta isossa kuvassa taustalla näyttää olevan nopea arvomuutos, joka on tapahtunut 2000-luvulla. Perinteinen patriarkaalinen perhe-elämä on ihanteena saanut väistyä hedonistisen elämäntavan tieltä. Lapset nähdään taakkana ja vaivana.

Monilla naisilla on ollut vaikeuksia löytää sopivaa miestä, joten keinohedelmöitys on jäänyt heille ainoaksi vaihtoehdoksi. Blogissa olen joskus kirjoittanut japanilaisista miehistä, jotka eivät halua oikeaa tyttöystävää, vaan heillä on kännykässä sovellus, jonka kanssa voi jutella ja joka pitää heille seuraa. Onko Suomessa älypuhelimien yleistymisellä kenties vaikutusta syntyvyyden alemeniseen? Älypuhelimet yleistyivät viisi vuotta sitten, sen jälkeen vauvat ovat vähenneet. Onko asioilla yhteyttä? Uskaltaisinpa melkein lyödä vetoa asian puolesta. Some kaikkineen on niin intensiivinen ilmiö, että sen muutosta elämäntapaamme tuskin vielä ymmärrämme kunnolla. Koko rajaton maailmamme kulkee taskussa, yhteyttä pidetään on-line toisiin ihmisiin jopa valojen sammuttua.

Omassa elämäntilanteessani aika kuluu usein vuodelepona yksin kotona muiden ollessa omissa askareissaan. Äärimmäinen yksinäisyyskö? Ei lainkaan! Tuolloin olen monesti miettinyt, että älypuhelin on tärkein tavarani ja paras palvelijani. Sen avulla saan reaaliaikaista tietoa maailmasta, pidän ihmisiin yhteyttä, hoidan asioinnit ja ilmaisen itseäni. Kännykästä on tullut itsen jatke ja sen saa hiljaiseksi niin halutessaan. Autiolle saarelle tarvitsisin lisäksi hammasharjan, en paljoa muuta. Tämä olisi 20-vuotta sitten ollut täysin käsittämätön ajatus ja kertoo elämäntapamme nopeasta muutoksesta. 
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti