EU tuo mukanaan tylsiäkin juttuja. Suomen sisäisten rekkakuljetusten kilpailutusta ollaan avaamassa komission vaatimusten mukaisesti. Suomi on ttähän saakka saanut olla tämän ns. kabotaasisäännön kohdalla erikoisasemassa ilmeisesti entisen liikenneministeri Paula Risikon aktiivisuuden ansioista, mutta nyt direktiivejä ei pysty enää torjuman ilman oikeudellisia seuraamuksia. Parin vuoden päästä suuri osa rahtiliikenteestä on luultavasti puolalaisten ja balttien hallussa. Kovasti kilpaillulla alalla tullee konkursseja ja työttömyys lisääntyy naapurin viedessä leivän nenän edestä. Ulkomaalaiset pystyvät ajamaan kalustollaan halvempia kilometrejä. Suomalaisia työehtoja pitäisi kuitenkin noudattaa, kuten myös esim. rengassäädöksiä. Mutta kuka näitä pystyy valvomaan, kun liikkuvaa poliisiakaan ei enää ole?
Joissakin maissa on käytössä toisen tyyppinen maksu ulkomaalaisille rekoille, ns vinjettimaksu, joka olisi eräänlainen käyttäjämaksu. Sen tuotot voitaisin kohdistaa vaikkapa teiden kunnostamiseen. Itse pitäisin tuota tai jotakin vastaavaa välttämättömyytenä. Riittävä kansallinen kuljetuskapasiteetti on jopa turvallisuuspoliittinen kysymys, jos oikein kovasti synkistellään tulevaisuudella.
---
Myös alkoholilakeja ollaan uudistamassa osittain norminpurkutalkoon nimissä. Kauppojen aukiolot on jo vapautettu. Pitäisikö myös alkoholin myyminen vapauttaa? Pitääkö olutta voida ostaa keskellä yötä? Pitäisikö ruokakaupassa voida myydä viinejä? Näihin joudutaan ottamaan kantaa. Itse pitäisin nämä asiat ennallaan. Kummallista olisi, jos nykyiset aukiolot eivät riitä. Kansanterveydellinen näkökulma on myös taloudellinen tässä tapauksessa. Saatavuuden lisääntyessä myös ongelmat lisääntyvät. Alkoholihaitat ovat samaa kokoluokkaa kuin peruskoulun tai armeijan vuosibudjetit.
---
Ylen rahoitus on jälleen esillä. Tarvitaanko verovaroin rahoitettua mediayhtiöitä? Mielestäni tarvitaan, jos sen laatu on hyvä ja katsojia/kuuntelijoita riittää. Yle tekee erittäin hyvää työtä ja on suunnilleen samalla tasolla naapurimaiden SVT:n ja NRK:n kanssa. Uutiset, urheilu ja ajankohtaisohjelmat sekä dokumentit ovat hyvällä tasolla. Viihde onkin toinen juttu. Pitääkö verovaroin naurattaa ja viihdyttää ihmisiä? Periaatteessa kaupalliset kanavat voisivat pitää huolta tästä puolesta. En osaa sanoa, paljonko Ylen pitäisi tehdä viihdettä. Esimerkiksi YleLeaks on nykyään niin laadukas satiiri, etten millään malttaisi siitä luopua.
Lastenohjelmia ilman lelumainoksia tarvitaan. Nuortenohjelmia myös. A-talkissa tänään arveltiin, että säästää voisi vaikka radiokanavien määrässä. Tuoko joku YleX mitään lisää kaupallisten kanavien soittolistahöpöptyksiin? Säästökohteita pohtiessa huomaa, että Yle tekee tosi laadukasta työtä.
---
Vointi oli hyvä tänään. Kävelykin tuli tehtyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti