maanantai 22. helmikuuta 2016

Nielaisiko Suomi USA:n syötin?

Ääni on vieläkin tosi huonossa mallissa, olkoonkin että paremmassa kuin eilen.

Salpausselän kisoja tuli katsottua Ylen lisäksi naapurimaiden kanavilta. Ruotsalaisten (SVT) selostuksen kohdalla epäilee välillä television toimintaa. Puhetta kuuluu niin harvakseltaan, että välillä tekee mieli käydä vähän potkaisemassa töllöä, kun ei mitään kuulu. Norjalaisilla tarinaa riittää paremmin ja aihettakin ymmärrettävästi on, kun välillä on viisi omaa kärjessä. Sen jälkeen tuntuu koomiselta kääntää Ylelle, jossa hehkutetaan rajusti jonkun suomalaisen nousua viidenneksitoista.

Norjalaiset tekivät oman laajan inserttinsä suomalaisten mäkihypystä ja sen katoamisesta. Vuonna 2002 siellä oli mäkihyppy aivan sekaisin, kunnes Mika Kojonkoski meni laittamaan asiat kuntoon. Riitelevät koulukunnat saatiin tuolloin toimimaan yhdessä ja menestys oli valtava. Kojonkoski sai merkittävän valmentajapalkinnon vuonna 2007 maassa, jossa luulisi muitakin ehdokkaita olleen. Suomessa pitäisi tehdä sama nyt, etsiä yhdistävä voima. Huhujen mukaan Itävallan menestysvalmentaja Pointner on neuvotellut hiihtoliiton kanssa. Mutta mistä löytyy raha? Jos ensi vuonna MM-kisoissa on yksikin suomalainen huippuhyppääjä, montussa on lähes 100 000 katsojaa kolmessa kilpailussa. Muussa tapauksessa nollan saa pudottaa pois myös kassalippaan pesetoista.
...
Panssariajoneuvoja ja hävittäjiä tulee USA:sta harjoittelemaan Suomeen. Hävittäjiä on 6-8 ja ne ovat tehokkaita F15C Eagle-mallin koneita, joita ei tiettävästi ole koskaan pudonnut taisteluissa. Myös Stryker-panssariajoneuvoja tulee harjoittelemaan vajaa parikymmentä. Suomessa asiasta on ollut kummallisia kommentteja. Ulkoministeri ei aluksi oikein tiennyt kuka oli kutsunut ja mitä. Kuorossa on huudettu, että nämä ovat omaa normaalia harjoitustoimintaa joihin ei liity mitään viestiä Venäjän suuntaan.

Heh ja heh. Mikä on totuus asiassa? Ymmärtääkseni kysymys on siitä, että USA haluaa näyttää voimaa Venäjälle. USA:n asevoimat ovat puolustusministerin mukaan saaneet miljardin dollarin potin harjoitustoimintaan Euroopassa. USA ilmeisesti vieläpä junaili asian niin, etteivät Suomen poliitikot täysin tienneet, mitä USA on tuomassa harjoituksiin. Vasta sotilaat käsittivät täysin mistä oli kysymys. Näin Suomi joutui huomaamattaan osaksi suurvaltapeliä ja tuli hivutetuksi pikkuisen lähemmäksi Natoa, osaksi USA:n etupiiriä. Toisaalta, varsinkaan NATO-henkisimmät tuskin asiasta kovin pahoillaan ovat. Väliaikaiselle johtajalle tämä sen sijaan voi olla kova paikka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti