sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Mikä piristäisi hiihtäjämiehiä?

Olikohan tämä talven viimeinen oikea pyrypäivä. Sääennusteet näyttävät normaalia lämpimämpää seuraavien viikkojen aikajaksolle, joten kumpparit saa kaivaa esiin.
---
Kaisa teki hienon kisan yhteislähdössä. Ensimmäisen ampumapaikan jälkeen hän oli sijalla 27/30 ja olin jo kääntää kanavaa. Kaisa käänsi epätoivoisen tilanteen edukseen ja nousi lopussa sijalle 4. Harvoin vastaavaa on nähty.
---
Miesten hiihdon tämän kauden kohokohta, Kollenin viisikymppiä oli vuorossa tänään. Keli oli kuin vuonna 1982, jolloin Matti Nykänen hyppäsi 18-vuotiaana kultaa legendaarisen sakeassa sumussa MM-kisoissa. Monta vuotta on moitittu sitä, että yhteislähdöt ovat tylsiä, koska alku menee kyttäämiseen ja loppu 200 metriä menee Nothugille oli matka mikä tahansa. Nyt nähtiin erilainen taktiikka, joka mittasi miesten todellisen hiihtokunnon; täysiä alusta alkaen, niin kyllä ovelatkin ketut kypsyvät. Toimiva taktiikka tuo oli ja kisasta tuli raaka leikki jokaiselle. Northug muuten oli kuudes ja voitti toki oman kiritaistelunsa.

Ensi vuonna on Lahden MM-kisat ja yleensä panostetaan omiin kotikisoihin erityisen hyvin. Nyt näyttää aika pahalta suoraan sanoen. Uutisoitiinpa vielä, että Iivo Niskanen teki kauden parhaan hiihtonsa(12:sta) ja Heikkinen uran parhaan 50 km kisansa (14:sta). Karua kerrottavaa, kun vielä olympiavoittaja Jauhojärvi oli sijalla 40. Laiha lohtu, että kahdeksan hiihtäjää tuli hänen jälkeensä maaliin. Jos kauden pääkilpailussa on tällainen tulos, päävalmentajalla pitäisi olla hyvät selitykset valmiina tilanteesta säilyttääkseen luottamuksensa.

Tekisi mieli kysyä, että mitä suomalaiset oikein tekevät leireillään. Perinteinen on vieläpä suomalaisille helpompi laji ja viidenkympin kisa paras kuntotason mittari. Puuttuuko lahjakkuutta, harjoittelua, valmennustietoutta vai mistä on kysymys? Alla pari lukemaa siitä, mikä tämän hetkinen tilanne on.

Tämän päivän kisassa maailmancupin pisteet jakautuivat seuraavasti.

Maailmancupin pisteet
Norja 638  pistettä (13 hiihtäjää pisteillä)
Venäjä 289 (7)
Suomi 65 (2)
Ruotsi 14 (3)

Palkintorahalista koko kaudelta (summat Sveitsin frangeissa, joka 0,9 euroa)
Norja 565688 chf (21 hiihtäjää)
Suomi 5500 chf (2 hiihtäjää)
---
Vointi pysyi tänäänkin paremmalla puolella. Tulipa käytyä konsertissakin. Lähdin kyllä kesken pois kun kahden tunnin merkkipaalu lähestyi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti