perjantai 5. helmikuuta 2016

Paavon yllätys.

Mikäs Paavo Väyryselle nyt oikein tuli? Lähes 45 vuotta valtakunnan politiikassa mukana ollut kaiken nähnyt keskustaikoni on aina ollut ristiriitainen hahmo. Hän polarisoi kansaa; häntä joko vihataan tai rakastetaan.Nyt 69-vuotias Väyrynen on irrottautumassa Keskustasta ja on perustamassa omaa puoluetta Kansalaispuolue ry. Puolueen kiireellinen ja tärkeä tehtävä on Suomen irroittaminen euroalueesta.

Taustalla on varmasti viime kevään eduskuntavaalien tilanne, jossa Paavo syrjäytettiin hallituksesta. Pari vuotta politiikassa mukana ollut puheenjohtaja nousi pääministeriksi eikä ottanut Paavoa hallitukseen toisin kuin Matti Vanhanen aikanaan. Olisiko kannattanut?  Onhan keskustalla siellä ministeri, joka keräsi rahat lastensairaalaan, muttei ollut ollut koskaan aiemmin mukana politiikassa? Sitä kautta jotenkin ymmärrän Paavon katkeruuden. Toisaalta noin paljon elämmää ja politiikkaa nähnyt hahmo osoittaa omaa pienuuttaan sillä ettei pystynyt asettumaan tilanteen yläpuolelle ja jättämään asian sikseen. Sen sijaan hän ryhtyi julkisuudessa paljastamaan pääministerin henkilökohtaisia sähköposteja kuten Susan Ruusunen aikanaan. Se oli mielestäni ruma lyönti vyön alle.

Onko Paavolla näin paremmat vaikutusmahdollisuudet? Tuskin. Äkkiseltään arvelen, että tavallinen Keskustan kannattaja on varsin tyytyväinen Sipilään. En osaa kuvitella eurokriittisellä agendalla olevan kovin suurta tilausta ainakaan vielä. Ja sitäpaitsi tämä on ollut enemmän Soinin heiniä. Olisiko tämä taktikkopaavon ainoa keino päästä presidenttiehdokkaaksi 2018? Sillä sektorilla Niinistön kannatus on tosin niin korkea, että haastaminen on vaikeaa.  Mutta kukapa tietään hänen suunnitelmistan, ikäänkin alkaa jo olla?  Haluaisiko hän mieluummin jäädä eläkkeelle ja niin tehdä tilaa pari vuotta vanhemmalle Väyryselle.
---
Vointi oli edelleen hyvä ilman valtavia takapakkeja. Ulkona oli erittäin kaunis talvi päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti