tiistai 9. helmikuuta 2016
Eläkekorotukset reiluiksi!
MOT paljasti asian, joka ei ole ollut itselle aiemmin ollenkaan selvä. Kyse on reilusta tavasta korottaa eläkkeitä.
Karkeasti ottaen eläkkeelle jäädessään palkansaaja saa eläkettä 60% työtuloista. Nykysysteemissä saa 80-vuotiaana enää noin 40% eläkettä, 100-vuotiaana ehkä vain 30 %. Tämä ei ole reilua tietenkään.
Nykyinen taitettu indeksi tarkoittaa sitä, että eläkkeiden korotusindeksi on sidottu 80% hintojen nousuun ja 20% palkkojen nousuun. Elintason noustessa tämä on tarkoittanut eläkkeiden jäämistä jälkeen, mistä seuraa mainittu epäsuhta. Oikein asia menisi, jos korotukset sidottaisiin palkkatasoindeksiin. Tarkoittaisi siis sitä, että 80- ja 100-vuotiaana saisi edelleen 60% eläkettä työtuloista.
Olisiko tällaiseen varaa? Kyllä hyvinkin. Eläkerahastot ovat olleet hyvin tuottoisia, ne suorastaan pullistelevat rahaa. Eläkkeitä kerätään noin 25 mrd ja koko eläkejärjestelmä maksaa noin 28 mrd euroa vuodessa. Vuonna 2014 rahastot tuottivat 12 mrd euroa. Alunperin tavoitteena oli kerätä noin kahden vuoden eläkerahapuskuri eli noin 50 mrd euroa. Eläkerahastojen arvo on tällä hetkellä peräti 173 mrd ja sen arvellaan tuplaantuvan nopealla aikavälillä. Vertailun vuoksi valtion budjetti on reilu 50 mrd ja ulkomaanvelka 100 mrd. Voidaan siis sanoa, että eläkeyhteiöiden johtajat istuvat Suomen suurimman rahasäiliön päällä, ja mukava varmaan entisen vasemmistojohta Suvi-Anne Siimeksenkin siellä on olla.
Oikea ja kiistatta reilu tapa korottaa eläkkeitä olisi palkkatuloindeksi eli jos jonakin vuonna palkat nousevat 2%, myös eläkkeet nousevat 2% eikä esim 0,5%. Laskelmien mukaan tämä maksaisi pitkän välin olettamuksilla 312 miljoonaa euroa vuodessa eli siihen kyllä olisi varaa. Jopa porvarien porvari, Helsingin entinen ylipormestari Raimo Ilaskivi ihmettelee taitetun indeksin käyttöä.
Kansalaisaloite palkkatasoindeksin toteuttamiseksi on olemassa. Tarvitaan 50000 nimeä, jotta asia saadaan eduskuntakäsittelyyn. Tässä ei siis haeta eläkkeiden korotuksia suhteessa palkansaajiin, vaan pitämistä mukana palkkakehityksessä.
Kirjoitin nimeni kansalaisaloitteeseen ensimmäisen kerran, koska halusin ajaa oikeudenmukaisuutta. Siihen meni minuutti. Jos haluat tehdä samoin, se onnistuu alla olevasta linkistä. Jos haluat tutustua asiaan laajemmin, MOT;n linkki löytyy alinna.
KANSALAISALOITE TÄÄLLÄ
MOT TÄÄLLÄ (28 min)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti