perjantai 29. tammikuuta 2016

Kuningas Google?

Demokraattisessa yhteiskunnassa kyse on reilusta ja rauhanomaisesta vallanjaosta. Sovitaan, miten asioista päätetään. Toki ne päätetyksi tulisivat muutenkin, mutta silloin viidakon lait jylläisivät. Seurauksena olisi sekasorto, jossa vain rikotaan ja tuhotaan. Jos joku saa tarpeeksi voimaa taakseen, hän pystyy hallitsemaan yksinvaltaisesti. "Valta turmelee", on joskus sanottu. Hirmuvallan mahdollisuus on suuri.

Mediaa on sanottu "vallan vahtikoiraksi." Tuomalla "totuuden" esiin se valvoo, että valtaa käytetään oikein ja vastuullisesti kansan näkökulmasta. Myös median vaarana on puolueellisuus ja vallan väärinkäyttö.

Uusia valtahuolia aiheuttavat uudet tekijät. En puhu nyt terroristien aiheuttamasta uhasta. Sehän nimenomaan yhteinäistää kansaa. Tarkoitan suuria sponsoreitamme, niitä jotka ovat muuttaneet monet asiat halvoiksi ja helpoiksi. Mitä jos Google, Microsoft ja Facebook käyttävät valtaansa väärin? Palveluntarjoajilla on valtavasti tietoa käyttäjistään. Mainosten kohdentaminen on vielä melko hyväksyttyä toimintaa, mutta sähköpostien läpikäyminen on mielestäni jo erittäin arveluttavaa. Yksityisyydestä olen hyvinkin huolissani, koska kaikilla toimijoilla tuskin on aina vilpittömät aikeet. Digiajan tietosuoja on heikko, ja itsensä suojaaminen on kohtuuttoman vaikeaa.

Toisaalta pelkkä tilin sulkeminen aiheuttaa yksilölle valtavia ongelmia, koska ne ovat osa arkea monin tavoin. Varsinkin nuorille digitaalisella identiteetillä on iso merkiys. Olenko enää olemassa jos katoan netistä? Keski-ikäiselle kysymys on typerä, mutta koko ikänsä surffailleille asia voi näyttäytyä aivan toisenlaisena. 

Vakava laaja häiriö palvelussa aiheuttaisi ongelmia yhteiskunnassa, esimerksi jos palveluntarjoaja, vaikkapa Google menisi konkurssiin.  Mikä vaikutus on sairaaloihin, kouluihin ja tehtaisiin jos ydintoimminnot pyörivät näiden palveluntuottajien varassa?  Onkohan näitä asioita kukaan edes miettinyt.

Tarkoitukseni on tässä sanoa, että digitalisaatiohurman keskellä pitäisi samalla miettiä sen tuomaa haavoittuvuutta ja demokratiavajetta. Nyt, ennen kuin on myöhäistä, tarvitaan vallan vahtikoiran räksytystä. Verotusepäselvyyksien setviminen on oma juttunsa. Media hereille!

---
Tällä viikolla järjestetään maailman kovimmat hiihtokisat eli Norjan mestaruuskisat. Tänään oli vuorossa miesten 15 km perinteisen kilpailu väliaikalähdöllä. Voittaja ei ollut yllätys. Sundby voitti vajaalla minuutilla. Hän uskalsi jättää pitovoiteet pois ja veti kisan läpi tasatyönnöillä. Tuloslistalla on huvittavia piirteitä. Maailmancupin kakkonen Finn Hågen Krogh sijoittui 68:ksi ja sprintin MM-kisojen kuutonen Tomas Northug löytyy sijalta 122. Ihan kaikki parhaat eivät olleet mukana, sillä Tour de Skin hiihtäjistä suuri osa oli pois. Keskinäinen kilpailu ainakin on kohdallaan. Mietin mitä olisi tapahtunut, että jos Suomen parhaat olivat olleet mukana. Olisiko viidenkympin joukkoon saatu kolmea urheilijaa? No mitäs urheilu-uutisissa uutisoitiin? Mestarin lisäksi esitettiin suuri huoli siitä, että sprinttikisoissa italialainen Federico Pellegrini on liian nopea loppukireissä, että jotakin muutosta on tehtävä ennen 2017 MM-Lahtea.
---
Nyt oli vuorossa ihmeen uninen päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti