sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Hyvisten joukkoon isolla hymyllä

Onneksi pelättyä influessaa ei löytynyt, joten hälytys oli siis väärä. Päivä on ollut tosi passiivinen, kuin kevään alkua odottava hiljaisuus. Makeanhimo on päässyt päälle, mikä ei ole kiva juttu ainakaan piparkakkutalolle, joka näyttää siltä kuin olisi ollut isommankin pommituksen kohhteena.

Maailmanpolitiikassa Iran on ollut paljon esillä monissa yhteyksissä. Omassa muistin maisemassa Irakin ja Iranin sodan alkaminen syksyllä 1980 on ensimmäisiä selkeästi muistamiani maailmanpolitiikan tapahtumia. Olin silloin Iranin puolella jostain syystä. Ehkä siksi, että Irak oli sodassa hyökkääjänä Saddamin johdolla. Rahisevaa muistia kelaillessa mieleen tulee sieltä alkupäästä muutakin. Saman vuoden maaliskuussa tapahtui öljynporauslautta Alexander Kiellandin onnettomuus, joka vei mennessään 123 uhria. Kolmas mieleen tuleva asia samalta vuodelta on Moskovan olympialaiset. Olin kipeänä kotona ja katselin uintilähetystä Neuvostoliiton telkkarista. Toinen on Virenin kymppitonni, jossa sijoittui viidenneksi.

Mutta takaisin Iranin tapaukseen. Ydinsopimus on pitkään ollut hiottavana pöydällä, tuskin sotesotkuun verrattavaa aikaa kuitenkaan. Nyt se on saatu aikaiseksi USA:n, YK:n ja EU:n kanssa. Iran on siirtymässä pahisten joukosta hyviksiksi eikä Iran ei ole mikään kehitysmaa ollutkaan, demokratiavaje on ollut suurempi ongelma.

Päivän kohokohta oli nähdä Iranin ulkoministeri Zarifin ilme, Siinä oli iloa ja onnea kuin sulhasmiehellä konsanaan.   Iranille tulee nyt aivan uusia mahdolliuuksia osallistua kauppaan ja kansainväliseen toimintaan. Ensitöikseen kertoivat hankkivansa 114 Airbusia Amerikoista.-  Maailmalla on paljon jäädytettyjä varoja ja öljyä kun piisaa. Eipä siis ihme, jos ulkoministerillä on suu messingillä. Obamalle tämä on iso riski. Jos homma ei toimi, tappio on karmea. Jos asiasta seuraa hyvää, paljastuu Obamasta todellinen pokerimies. Saapa nähdä. Suomellekin olisi markkinoita tarjolla. Toivottavasti viimeistään ylihuomenna lähtee valtuuskunta Finnairilla Teheraniin kertomaan, mitä meillä olisi myytävää.
---
Lentomäen MM-kisat päättyivät tänään ennenaikaisesti, kun yksi hyppykierros jäi pois. Toki mestaruus kolmellakin hypyllä selviää ja yleensähän kierroksia on vain kaksi mäkikisoissa. Tuomaristo otti valtavia riskejä  hyppyyttämällä liian suurilla vauhdeilla. Yksi mitali ainakin ratkesi tähän uhkapeliin. Toivottavasti hyppääjä selvisi vammoitta 240 m kaatuneesta hypystä. Mäestä hypättiin muutaman metrin pidempiäkin siivuja, mutta kysymys on siitä miten korkealta tullaan alas lopussa. Ilmeisesti ongelmana oli tuulivirtaukset, jotka vaikuttivat todella paljon hyppyihin. Siksi oli varmasti viisasta keskeyttää kisa ja reiluuden kannalta olisi ollut parempi jättää tämän päivän tulokset kokonaan omaan arvoonsa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti