torstai 14. tammikuuta 2016

Kaisa nousussa

Kaisa hiihti elämänsä kisan mitä tulee erinomaiseen vauhdinjakoon. Matkana oli 15 km, joka on neljän ampumapaikan kilpailu. Tässä pisimmässä kilpailumuodossa korostuu ammunta, koska ohilaukaukset muutetaan suoraan sakkominuuteiksi loppuaikaan. Sakkorinkejeä ei siis kierretä, mikä tuo reilun puolen minuutin tappion ohilaukausta kohden.

Aluksi näytti siltä, että Kaisa aloitti huonommin kuin koskaan. Ensimmäisen paikan sakkominuutin jälkeen hän oli sijalla 50. Neljännen ampumapaikan jälkeen hän oli viidentenä ja nousi viimeisellä hiihtolenkillä toiseksi. Tuossa vaiheessa hän oli radan ylivoimaisesti nopein urheilija.

Kansainvälisellä ampumahiihtoliitolla (IBU) on perusteelliset tilastot kilpailujen kulusta, varsinainen tilastonikkarin aarteisto, jossa kaikki kilpailun osat on eritelty tarkasti. Kaisan kohdalla on mainittava muutama erikoisuus. Ampujana hän oli vasta 72:ksi nopein. Hän hävisi pelkässä ampumapaikkanopeudessa voittaja Wierelille 54  sekuntia. Sinänsä tämä hitaus oli varmasti viisautta, yksi huti kun maksaa tuon minuutin.  Hiihdossa hän oli 58 sekuntia voittajaa nopeampi. Loppuero tulee tuosta sakkominuutista, jonka Kaisa sai ja Wierer ei.    
---

Nokia on järjestänyt itsensä uuteen asentoon. Siis yhtiö, joka juuri teki ison fuusion ranskalaisen Alcatelin kanssa. Ranskalaisilla on aika huono maine työkulttuurien suhteen, mutta toivomme tietenkin menestystä. Nokia on taas iso ja kasvaa vielä. Sen liikevaiihto on noin 25 mrd. euroa eli kokoluokassa puolet (!) Suomen valtionbudjetista. Nyt aikanaan ilkeästi kirpaissut matkapuhelintoiminnan myyminen näkyy toisessa valossa. Nokia on firmana säilynyt vahvana ja Microsoftille taisi jäädä luu käteen puhelinten kanssa. Jotkut epäilevät Windows Phone-puhelinten katoavan markkinoilta lähivuosina. Se olisi sääli, sillä ainakin omasta mielestäni se on erittäin selkeä ja miellyttävä käyttää. Markkinaosuudet kertovat muuta.
---
Vaikea oli päivä, iltaa kohti vähän parani. Nytkin  on sillä lailla hankalia päivä ollut, että hoitaja on ollut aika välttämätön. Verensokerin kanssa pitänyt olla tosi tarkka, jottei joutuisi huonon olon valtaan. Aina ei ole ollut helppoa pyytää apua aivan pikkuasioissa, koska eihän turha pomputtaminen kivalta kenestäkään tunnu. Mutta faktat ovat faktoja ja niitä on paras uskoa nöyrästi.

Ikuista nuoruutta tavoittelin laskemalla laskuja matematiikan kirjoista. Perheen nuorilla on harrastus päällä, joten nyt oli mahdollisuus antaa neuvoja lähes kaiken unohtaneelle laskijalle. Ja hyvin sen tekivätkin. Ja matermatiikka on kivaa, kun siellä yleensä on selkeä vastaus löydettävissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti