torstai 21. tammikuuta 2016

Kuvamuistoja ja herääviä viisaita herroja

Pyrypäivänä pakkanen kevensi otettaan hetkeksi. Tiukempaa kylmyyttä on kuitenkin vielä luvassa muutamaksi päiväksi,  joten hyytynyttä autoa en yritä vielä käyntiin. Yhdelläkin autolla pärjätään.

Aikaa meni tietokoneen kuvatiedostojen organisointiin eli käytännössä muistin siivoamiseen. Pilvipalvelussa on valokuville ja videoille  varattu tietty tila, mikä on tosi kätevää. Saa olla tietystä laitteesta riippumaton. Jos tietokone vaikka putoaisi jokeen, niin tiedot ovat pilvessä tallessa.

Kovalevyjen ja muiden laitteiden ikä on kovin lyhyt, puhutaan kolmesta viiteen vuoteen. Tiedostomuodot ja järjestelmät vaihtuvat nopeasti, joten kannattaa miettiä mihin ja miten tietonsa jemmaa. Tietoturva-asiantuntijat suosittelevat, että tärkeistä kohteista pidettäisiin yllä ainakin kahta varmuuskopiota, joista toinen on kodin ulkopuolella. Pilvipalvelut ovat käteviä, mutta mitä jos konkurssi yllättää firman tai äkillisesti menettää käyttöoikeutensa syystä tai toisesta. Siksi nekään eivät kovin absoluuttisia ole.

Tarvinko tuota tiedostoa vielä joskus? Kadunko, jos poistan sen? Ullakon siivoamisessa on pitkälti juuri samat kysymykset vastassa,Videonpätkien valikointi on erityisen hidasta puuhaa ja juuri ne vievät eniten tilaa. Valinnan tekeminen on vaikeaa.  Ja onneksi elämä on tässäkin suhteessa rajallista.Toki pientä korvausta vastaan tilaa saisi lisätilaa käyttöönsä, mutta hankaluutensa on siinäkin tiessä. Kaaos olisi lopulta vain entistä suurempi hallitsemattomampi.

Vanhojen kuvien ja filminpätkien tonkiminen on mielenkiintoista. Paljon palautuu mieleen asioita ja tapahtumia. Pikkulasten touhuamisen kuvaaminen ei mene hukkaan, suloisuusindeksi kun on pienenä suurimmillaan. Sellaiset puolen minuutin pätkät ovat mukavia katsoa ja käsitellä eivätkä ne vie kohtuuttomasti tilaa. Haikeaksikin mielen välillä vetää. Nuo hetket kun eivät koskaan enää palaa.
---
Poliittisella kentällä aletaan herätä horrosksesta. Herratkin ovat kinkkunsa nauttineet ja paluu munkkipossujen ääreen kahvipöydissä on vuorossa. Vaikka  vatvottavat haasteet ovat aivan samat kuin ennen joulutaukoa, niin näkökulma alkaa olla hiukan toinen. Yhteiskuntasopimuskeskustelu pakkolakeineen näyttää nytkähtäneen eteenpäin.

Itsekin olen joulun aikana pohtinut tätä Suomen metsäkansan menestystarinaa, Ahkera työ muistetaan aina mainita. Koulutus, yhteistyö ja hyvä herraonni ovat myös tekijöitä, joita lisäisin piskuisen kansan menestystekijöiksi.

Siitä olen pahoillani, että hallitus lähti kuristamaan vastoin vaalilupaksia koulutusta. Ja niin rajusti vielä. Helsingin yliopisto joutuu vähentämään henkilökuntaa 1200:lla, mikä ei voi olla näkymättä isommassa kuvassa vuosikymmenien päähän. Viime laman aikana koulutuksesta pidettiin kiinni ja se kannatti. Nyt toivo on viisaassa digitalisaatiossa.

Toivottavasti herraonni säilyy hyvänä.  Presidenttiin ollaan erittäin  tyytyväisiä ja pääministerillä on jämäkät otteet. Liitot ovat myt lakki nöyrästi kourassa tekemässä yhteiskuntasopimusta, jotta pääministerin pelottelemia ns. pakkolakeja ei tarvitsisi realisoida. Olen melko varma, että yhteiskuntasopimus vielä syntyy. Niin typeriä meillä ei nytkään voida olla. Luulen, että syksyn mankelin jälkeen viimeisetkin liitot ymmärtävät, että nyt on yhteistyön aika. Tämäkin on osa  herraonnea. Riitelyyn ei panoksia laiteta.
---
Turvapaikanhakijoiden kanssa saatamme vielä olla melkoisessa pulassa. Tällä hetkellä katsomme helposti moittivalla silmällä Kreikan ja Italian suuntaan, jotka eivät noudata Dublinin sopimusta. Kreikkaan tulee muutamassa päivässä saman verran porukkaa kuin Suomeen koko viime vuonna yhteensä. Muistammeko, että Suomella on yksi pisimmistä EU;n ulkorajoista. Jos Kreikan ja Italian reitit tukitaan, onko vaarana, että pohjoinen reitti Venäjän kautta tuo paineen Suomen rajoille. Pystymmekö siinä tilanteessa itse toimimaan Dublinin mukaisesti? Merkkejähän tästä reitin aktivoitumisesta on jo olemassa. Norja on laittanut Kirkkoniemen reitin hallintaan, joten paine luonnollisesti on Suomen rajoilla. Pyrkijöitä on jo nyt ollut 80:sta maasta. Jos Venäjä ei toimi aiemman käytännön mukaan eli ei päästä paperittomia rajalle, saatamme olla pulassa. Tässä asiassa ehtii paljon tapahtua ennen kuin ollaan vuodessa 2017.
---
Voinnissa on ollut paljon hyvää, mikä johtunee pakkasen lauhtumisesta. Unirytmi menee vähän hassusti, kun heräsin kolmen jälkeen viiden tunnin unilta. Virkeänä kirjoittaminen on helpompaa. Ja muutama tunti unta on vielä tiedossa uskoisin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti