keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Vaarallinen, mutta kukistuva


Levottomassa Euroopassa on kuohunut viime päivinä. IS(Islamic State, mutta myös ISIL, Isis tai ISIS.)  on ollut luomassa kauhua.  Kuin olisi sodassa näkymätöntä vihollista vastaan.

IS ei kuitenkaan tule pötkimään pitkälle, vaikka vaarallinen onkin. Syyt lyhyesti seuraavassa.( Wikipediasta löytyy erinomainen artikkeli Isisistä, jos haluaa syventää tietämystään asiasta.)

A) Järjestön ideologia ja toimintatapa ovat liian jyrkkiä. Se ei neuvottele, vaan uskoo suoraan väkivaltaan. Ideologia on pyritty hakemaan suoraan 600-luvulta. Tavallinen muslimi ei näitä voi kannattaa. Näin ollen järjestö ei tule laajenemaan merkittävästi nykyisestä. Taistelijoita on vain muutamia kymmeniä tuhansia, joista noin puolet ulkomailta.

B) Rahoitus perustuu suurelta osin öljytuloihin. Öljyntuotanto ei voi tapahtua salassa. Se touhu loppuu pommisateeseen kunhan koneet saadaan ilmaan. Voi toki olla niinkin että USA:n haluttomuudesta huolimatta maajoukkoja vielä tarvitaan.

C) Yhteinen vihollinen luo ystäviä. Eurooppa, USA ja Venäjä ovat tässä asiassa pääsemässä samalle puolelle vihdoinkin. Silloin ISIksen murskaaminen pitäisi olla vain ajan kysymys. Ei tarvitse kivittää toisiaan, kun on yhteinen vihulainen. Samalla voisi tapahtua lähentymistä Syyrian ja Krimin kysymyksissä.
---
Voimia olen yrittänyt kerätä tänään uusia koitoksia varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti