perjantai 13. marraskuuta 2015

Konformiteetti hankaloittaa...(TERRORIPÄIVITYS klo 1.55)

Euroopan rajat pullistelevat.  28000 turvapaikanhakijaa on tullut tämän vuoden aikana Suomeen. Tämä ei voi jatkua enää kovin montaa viikkoa tai kuukautta. Suomi on väkilukuun suhteutettuna ottanut neljänneksi eniten ihmisiä. Luku on suuri vaikka vain kolmannes saisi jäädä.

Eräs ongelmamme on jo aiemmilta vuosilta tuttu; sosiaalipsykologian kielellä konformismi. Tällä tarkoitetaan yhdenmukaisuuden painetta. Ei uskalleta paineen alla poiketa kuvitellusta enemmistön mielipiteestä. Käytännössä tämä on tarkoittanut suvaitsevaisuusharhan syntymistä. Mitään (järkevääkään) ei uskalleta sanoa, jos pelätään leimautumista suvaitsemattomaksi. Nyt tarvittaisiin niitä ihmisiä, jotka uskaltavat olla perustellusti eri mieltä ja pystyvät erilaiseksi  ilmaisemaan sen rakentavasti. Älkää hyvät siis ihmiset vaietko ongelmista! Tämä ei tarkoita sydämen kylmentämistä, vaan viisaan tien löytämistä ongelmien läpi. Tällä hetkellä tunnelin päätä ei vielä näy.

Ongelman tekee hankalaksi  myös se, että toisella puolella näyttää olevan aitoa "rahvasta" suvaitsemattomuutta, valitettavasti. Näin moni hyväkin ajatus jää usein kuulematta.

Pohjoismaat ovat olleet haluttomia käsittelemään asian ongelmallista puolta. Nyt ollaan liian myöhään liikkeellä. Sen vuoksi ongelmat ovat muissa pohjoismaissa suurempia kuin meillä.  Nyt tarvittaisiin johdonmukaisia ja yhteistyökykyä lisääviä toimia turvapaikanhakijoiden kanssa. Emme me voi hoitaa kuin pienen osan  ongelmasta. Tällä menoa ruokitaan aivan vääriä ihmisiä, rikollisia ihmiskauppiaita sallimalla Dublinin ja Schengenin sopimuksia vastaan olevat käytännöt. Nyt tarvittaisiin sekä inhimillisiä ja fiksuja ratkaisuja.
---
Vointi oli vaisu tänään. Huominen voisi olla vahvempi.

---
PÄIVITYS 1.55

Yöllä tuli murheellisia uutisia Pariisista. Terrori-iskujen sarja on vaatinut tällä tietoa vähintään kuudenkymmenen ihmisen hengen. Ilmeisesti kuolonuhrien määrä tulee nousemaan merkittävästi. On tämä niin turhaa touhua. Pahuuden voimat pääsevät jylläämään. Jos terroriaalto laajenee, ihmisten vapaa liikkuminen muuttuu mahdottomaksi ja turvattomuuden tunne lisääntyy. Kaaos lisääntyy tässäkin suhteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti