tiistai 10. marraskuuta 2015

Koulupahoinvointia ja puhdasta urheilua

Koulu on saanut osansa tänään. Suomen Akatemian tutkimuksen mukaan joka kymmenes kuudesluokkalaisista on uupunut ja puolet kutosista on demotivoituneita. Asiaa ei ole tutkittu aikaisemmin näin nuorilta, mutta tuloksia pidettiin huolestuttavina.

Tukka nousi pystyyn, kun ratkaisuksi esitettiin että lapset tarvitsisivat lisää tabletteja ja tietokoneita luokkiin. Kännyköitä pitäisi voida käyttää enemmän. Kaikki pitäisi luokissa ja kouluissa muuttaa oppimateriaalaista opetusmenetelmiin, koska nuoret elävät niin erilaisessa maailmassa kuin nykyiset opettajasukupolvet. Tuossa kyllä lytättiin maailman parhaimpien opettajien ammattitaito aika yksiselittteisesti.

Nyt tarvittaisiin ensiksi tietoa siitä, mistä pahoinvointi johtuu. Mistä voidaan tietää onko se  koululähtöistä ja mihin suuntaan oikeasti ollaan menossa, jos aiempaa tutkimusta ei edes ole? Epäilenpä, että luokkien rauhoittaminen elektroniikasta tuskin stressaisi ketään. Vempeleiden kanssa ollaan kotona tekemisissä aivan tarpeeksi ja kouluun tullaan jo valmiiksi väsyneenä. Some on kuvallistanut nuorten maailman. Kiusaaminen ja ulkonäköpaineet ovat lisääntyneet. Poikien kohdalla puhutaan megarexiasta, pitää näyttää keinolla millä hyvällä mahdollisimman lihaksikkaalta viimeistään lukioiässä.

Kouluun tarvittaisiin enemmän vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja. Tämä lisäisi mahdollisuuksia yhteistyölle ja "hauskanpidolle" koulussa. Nuorimmat opettajapolvet ovat näissä asioissa jo huomattavasti pidemmällä ja varmasti oikealla tiellä. Laajuutta tarvittaisiin enemmmän tähän keskusteluun. Ylen toimittaja oli ollut uskonnontunnilla ja tuntui olevat ihmeissään, että uskonnossa keskusteltiin eettisistä aiheista ja kaikkia sai sanoa oman kantansa. Mitä hän mahtoi odottaa. Isomahaista rovastia pauhaamassa kovalla äänellä kadotuksen kauhuista?
---
Yleisurheilussa kuohuuu. Venäjä on silmätikkuna järjestelmällisen dopingin suhteen. Ketään se oikeasti ei yllätä (tai sitten pöhköjä oikeasti on olemassa). Nyt kannattaisi olla varovaisia. Suomi oli vuoteen 1984 dopingmaiden edelläkävijöitä Martti Vainion käryyn asti. Kuulantyönnössä Suomi oli vielä 2000-luvun alussa huippumaa Ville Tiisanojan käryyn asti. Kummasti tulokset putosivat parilla metrillä tuon jälkeen. Hiihdon pahamaineisimpiin dopingvalmentajiin kuuluva valmentaa Suomen ainoaa ampumahiihtäjää muitta mutkitta. Jamaika on täysi villi länsi pikajuoksuissa, jos USA ei sitä ole. Puhdasta yleisurheilua tai muutakaan on vaikea löytää. Poikkeuksena on tietenkin Tero Pitkämäki, jolla on 195 cm hujoppina on erilaiset lähtökohdat kuin muilla. Tuolla ruodolla ja vähän paremmalla tekniikalla DDR:läiset olisivat heittäneet ulos stadionilta parkkipaikalle saakka.

Yleisurheiluliiton tuoreena puheenjohtajana on Sebastian Coe, kaksinkertainen olympiavoittaja 1980-luvulta. Sepp Blatterin johtajuutta pidän Coen johtajuuteen verrattuna varsin uskottavana. Nyt kannattaisi olla Venäjän tuomitsemisessa johdonmukainen mutta maltillinen. Politiikkaa ei kannata sekoittaa urheiluun, se on siellä muutenkin. Venäjävastenmielisyys kannattaisi pitää erillään, koska osataan sitä huijata muuallakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti