tiistai 3. marraskuuta 2015

Rikkaat ja roistot

Jos viikonloppuna oli pyhäinpäivä, niin joku vastaava maallisessa merkityksessä oli myös tänään.  Parhaimmat veronmaksajat julkaistiin. Onneksi heitä on olemassa ja hyvinvointiyhteiskuntaa pystytään pitämään yllä ainakin toistaiseksi. Rikkaat ovat suuri siunaus yhteiskunnan rahoittajina. Ainakin meidän vähemmän ansaitsevien kannattaa olla kiitollisia.
---
Taas on ollut mystinen lento-onnettomuus. Nyt on venäläinen kone pudonnut Siinaille Egyptiin. Tekninen vika, terrorismi, alasampuminen, lentäjän sekoaminen, pommi vai mikä voi pudottaa koneen tuolla lailla. Hylyn löydyttyä syykin löytyy yleensä ennen pitkää. Venäläiset ovat kovin huonossa maineessa lentoturvalliuuden osalta. Tällä kerralla myös putoamisalue muodostaa oman kiusallisen kysymyksensä. Ei kai Islamic Statella ole sellaista aseistusta, jolla saadaan isot matkustajaliikenteen koneet alas.

Obama tiesi kertoa, että 2,2 miljoonaa amerikkalaista on vankilassa eli 0,7 % väestöstä. Väkilukuun suhteutettuna Suomessa olisi  noin 37000 vankia tuolla prosentilla. Paljonko Suomessa on  vankeja? Arvaa vaikka!  Luku on noin 3200 eli vajaa kymmenys USA;n määrästä. Kertonee jotakin yhteiskuntien erilaisuudesta. Siinä on Obamalla tekemistä tuon oikaisemisessa.

Vangit ovat usein moniongelmaista porukkaa. Suomen nuorisovangeista 90%:lla on lukihäiriö, päihdeongelma 70-80%:lla. Koulutus, varsinkin peruskoulun jälkeinen jatkokoulutus puuttuu varsin laajasti. Persoonallisuushäiriö on noin puolella, miten se nyt määritelläänkään.

Mutta takaisin USA:n tilanteeseen. Etnisyydellä on oma osuutensa asiassa. 4,7 % mustista miehistä istuu vankilassa, kun valkoisten miesten kohdalla luku on 0,7 %. Lähes 5 % on valtava määrä. Monet kokevat, että laki ei ole sama kaikille. Obama on tehnyt paljon hyvää  työtä kotimaassaan. Saako hän puututtua oikeudenmukaisuuden kysymyksiin? Eräs oikeudenmukaisuuden määritelmä on, että samasta teosta kuuluu tulla sama rangaistus. Näin ei todellakaan taida olla tilanne varsinkaan huumerikollisuuden kohdalla. Kerrotaan, miten valkoisten pössyttelylle suunnilleen nauretaan ja mustat laitetaan tyrmään. Tässä oikeudenmukaisuus ei taida toimia.

---
Norja on toinen ääripää yhteiskunnan väkivaltaisuudessa. Siellä on hallitus vuosi sitten määrännyt poliisille aseet mukaan tehtäviin. Nyt määräystä ollaan purkamassa ja poliisi on jatkossa jälleen aseeton. Mitähän tapahtuisi, jos USAssa otettaisiin Norjan käytäntö käyttöön.
---
Tätä kirjoitettaessa Ruotsin tv:ssä puhuttiin ruotsin suurkaupunkien poikkeuksellisesta ampuma-aserikollisuuden määrästä. Puhutaan jopa viisinkertaisesta määrästä muihin pohjoismaisiin pääkaupunkeihin verrattuna. Erityisesti Helsingin hyvää tilannetta ihmeteltiin. Nollatoleranssia ampuma-aseiden suhteen pidettiin suuren asiana. Luulenpa, että perussuomalaisilla olisi tähän oma repliikkinsä sanottavana.
---
Päivä meni kovin äkkiä. Parhaimmillaan olo oli aivan erinomainen. Takapakkejakin toki oli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti