torstai 14. marraskuuta 2013

Digitaistelu ja verinen juhla

Printteri antoi takuta kanssaan melkein neljä tuntia. Kuin isoa lohta olisi taltuttanut. Luulin, että käyttöohjeesta olisi apua asiaan. Turhaan, aivan turhaan. Printterin mukana tuli ohjekirjat sadalla kielellä, mutta yhdestäkään ei ollut paljoakaan apua.

Tarkoituksena oli asentaa ePrint-toiminto printteriin. Se tarkoittaa sitä, että printtaaminen tapahtuu sähköpostin avulla, siis eräänlainen digitaalinen faksi. Sähköpostiviesti liitteineen voidaan lähettää  mistä päin maailmaa hyvänsä ja suoraan tulostimeen. Tämä tapahtuu siis ilman johtoja tai muita asennushäsläämisiä. Houkutteleva toiminto siis.

Mutta ne puutteelliset ohjeet. Monta asiaa joutui netistä selvittämään ennen kuin tuli valmista. Piti katsoa Youtubesta videoita ja kirjautua valmistajan palveluihin, hakea verkko-osoitteita sietltä sun täältä. Toki langaton verkko teki vielä  omat temppunsa joten oli vähän huonoa tuuriakin väillä.

Digimurroksessa kaiken a ja o on laitteiden helppokäyttöisyys. Aikaa ei saa mennä koneiden kanssa häkkyröimiseen. Koneiden ja ohjelmien täytyy olla helppoja ja selkeitä. Muuten niitä rupeaa vihaamaan sielunsa pohjasta.

Mutta onhan asiassa toinenkin puoli. Se on hyvä bisnes tukipalveluille, jos ohjelmat jätetään sopivan keskeneräisiksi. Saadaan turhautuneet ja hädästä huutavat kuluttajat pyytämään apua ja maksamaan mielellään avusta. Siinäpä salaliittoteoria pohdittavaksi. Ja sitten tuo Windows. Miksi se hidastuu vääjäämättä ajan myötä ihan ittellään? Monet tulevat joko hulluiksi tai pelastautuvat mielipuolisuudelta menemällä kauppaa ostamaan uuden koneen Windowsin ohjelmistolla. Ja kassa kilisee. Mitä järkeä muuten olisi tehdä 30 vuotta kestäviä tietokoneita? Loppuisi työt monelta kiinalaiselta ja rahat amerikkalaiselta.

Mutta vielä takaisin tähän omaan sotaan. Lopputulos oli kuitenkin hyvä ja nyt on mukava printata tiedostoja vaikkapa kännykältä suoraan näpytellen. Laitoin kyllä valmistajalle asiakaspalautetta puutteellisista ohjeista.

Tänään on ollut maailmalla iso juhlapäivä. Muslimeita pidetään monesti virheellisesti yhtenäisenä joukkona. Tosiasiassa on kysymys melko hajanaisesta ja keskenään konflikteja synnyttävästä joukosta. Suurimmat suuntaukset ovat sunnit ja shiiat. Shiiat ovat vähemmistönä, heitä on noin 10-15 % kaikista muslimeista.

Tänään on ollut yksi shiioille suurimmista juhlista eli ashura-juhla. Pääjuhlaan Karbalaan on odotettu yli kahta miljoonaa pyhiinveltajaa. Kohteena on Karbalassa sijaitsevan imaami Husainin muistomerkki. Monessa maassa, jopa valtiomuodoltaan sekulaarissa Intiassa, ashura on kansallinen juhlapäivä. Ihan pienestä juhlasta ei siis ole kyse maailmalla, vaikkeivät uutiset meille asti aina kanna.

Husain oli profeetta Muhammedin tyttärenpoika, joka murhattiin vuonna 680 ja ashura-juhlassa surraan tätä tapahtumaa hyvin voimakkain elein.  Pommit ovat paukkuneet useissa itsemurhaiskuissa. Uhreja on tänäkin vuonna yhteensä ainakin toista sataa. Tämä kertoo shiiojen ja sunnien kärjistyneistä väleistä. Perinteisesti väkivaltaa esiintyy juuri ashura-juhlan aikoihin.

Ashurassa nähdään verta muutenkin, sillä monilla tapana on ruoskia ja viillellä itseään kulkueissa. Ashura kuvahaulla löytyy hyvinkin voimakkaita kuvia. Veren esilläolo on jopa niin tärkeää,  että jopa Ruotsissa kansallisella veripalvelulla on jäjestetty verenluovutustapahtumia juhlaan liittyen. Suomesssa muslimeja kaikkiaan on arviolta noin 60000 ja shiioja selvä vähemmistö. Viralliseen shiilaiseen yhdyskuntaan kuuluu vain noin 50 jäsentä, joten kovin dramaattista juhlaa Suomessa ei vielä hetkeen nähtäne.

Oma vointi ollut tänään aika vahva, ilman päiväunia on pärjännyt hyvin. Oikeastaan koko päivän olen ollut ylhäällä, mikä on harvinaista.

PS. Psykiatri Jari Sinkkonen piti GTA V-peliä lapsille haitallisena, koska siinä eläydytään erilaisiin rikollisiin ja myös sairaisiiin rooleihin (kuten psykopaatti).

Sinkkosen kommentti oli erittäin hyvä mainos pelille. Ainakin meikäläiseen se tehosi. Kiinnostuin pelistä ja päätin itsekin kokeilla rikollista uraa rinta rottingilla.  Tuo kaikkien aikojen viihdelanseeraus (miljardin dollarin myynti kolmessa vuorokaudessa, suomessakin viikossa 88 000 kpl!)  kun löytyy meidänkin nurkista. Laitoin pelin käyntiin ajattelin opetella Los Santosin kylänraittia. (oikeasti esittää Los Angelesia)

Mutta mutta...totesin kyllä samalla sekunnilla olevani tälle pelille joko aivan liian vanha tai nuori. Lähtöasetelma, jossa piti  ryöstötilanteessa osoitella aseella maassa makaavia avuttomia ihmisiä oli jo niin kuvottava, että minun kohdallani pelaaminen jäi pariin minuuttiin. Mieluummin pelailen auto- ja urheilupelejä, kuin sekaannun tällaiseen. Luulen itse asiassa, että aikuisten sielunmaailmaa nämä enemmän järkyttävät kuin lasten. Aikuinen ymmärtää elämän raadollisen ja särkyvän puolen realismin ja tuskin pystyy nauttimaan tämänkaltaisista rooleista. Lapsille nämä ovat vain käpylehmiä ja hauskaa peliä. Toki liiallisina annoksina varmasti on haittaa kenties paljonkin.

 Olisi toisaalta kiva tietää kauanko Sinkkonen itse peliä pelasi, kun tuntui sisällöstä niinkin hyvin olevan perillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti