tiistai 26. marraskuuta 2013

Tappavaa kivunlievitystä?

Huippupäivä taas! 6 km kävely onnistui ja päivä oli täynnä touhua, joulumarketissakin tuli käytyä. Tosi iloinen mieli hyvästä olosta. Ihan kuin eläisi normaalia elämää. Mikä voisi hienompaa olla!

Läppäri edelleen siinä kunnossa, että kolmannes puuttuu kuvasta näytön keskeltä. Siinä kohtaa on pelkkä valkoinen soiro. Näyttönä on edelleen telkkari. Periaatteessa telkkarista on ihan hauska katsoa isoa kuvaa, mutta silmiin se ottaa jostakin syystä enemmän. Ehkä valkoinen pohja tekstille on varsinkin rasittava silmille. Harmittaa toisaalta, että joutuu hankkimaan uuden koneen.

Liikennekuolemia oli Suomessa 272 vuonna 2010. Mutta mikä tappaa Suomessa jopa 300 ihmistä vuodessa? Oikea vastaus on tulehduskipulääkkeet, siis iloisesti mainostetut pahan olon parantajat Burana, Ketorin ja Aspiriini ja muut vastaavat.  Nämä lääkkeet kasvattavat suolistossa limakalvovaurioita ja lisäävät sisäisen verenvuoden vaaraa. Parasetamoli on lievempi haittavaikutuksiltaan, mutta liian suuri määrä sitä voi aiheuttaa maksavaurion.

Luku 300 ei toki ole täysin faktaa, sillä se perustuu matemaattisiin malleihin, jotka on sovellettu USA:n lukemien pohjalta. Silti luku on mielettömän suuri. Turhaan niitä ei kannata popsia. Se, mikä ihmetyttää, on, että näitä tuotteita saa mainostaa yleisesti. Kuluttajille syntyy helposti aivan väärä mielikuva harmittomista ja jopa hyödyllisistä lääkeaineista.

Itse olen suhtautunut aina tosi kriittisesti näihin särkylääkkeisiin omalla kohdalla. Nuorena kuulin sanottavan, että ne katkovat verisuonia päässä ja sen takia olen niitä käyttänyt vasta äärimmäisessä hädässä. Se hyöty epäluuloisuudestani on ollut, että nyt kun joudun käyttämään säännöllisesti näitä aineita, niin pienillä annoksilla pystyy olemaan. Vaikuttavuus on toistaiseksi vielä hyvä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti