perjantai 8. marraskuuta 2013

Tietämisen oikeutta ja iloa.

Tänään työ imaisi meikäläisen mukaansa täysin. Liittyy pieneen projektiin, jota olen tekemässä työpaikalle. Olen rakentanut tieto-opin kurssia nettiin. Kurssilla käsitellään tiedon ja tieteen olemusta. On mahtava huomata, että voimia välillä on näinkin hyvin ja että keskimääräinen vointi on mennyt yhä parempaan. Lämpimällä syksyllä on ehdottomasti ollut oma osuutensa.

Wikipedian perustaja Jimmy Wales oli televisiossa haastateltavana. Hänestä ei ole tullut nettimiljardööriä, mutta hän on muuttanut maailmaa harvinaisen paljon. Voidaan sanoa, että hän on tuonut tiedon ihmisten saataville.

Wikipedia on aikamme upeimpia ilmiöitä, internetin ehdottomia helmiä. Tieto on tullut kaikkien ulottuville eri kielillä. Kahvipöydässä, jos tulee vastaan asia jota ei tiedetä, niin kännykästä otetaan Wikipedia esille ja minuuteissa asia on selvinnyt. Tämä on demokratiaa parhaimmillaan.

Kauas on tultu siitä, kun Martti Luther vaati Raamattua kansalle luettavaksi eri kielillä petollisten paavien sensuurin takaa. Kansankieliset Raamatut olivatkin pitkään katolisen kirkon indexissä eli kiellettyjen kirjojen luettelossa. Index lakkautettiin 1960-luvulla ja puoli vuosisataa sen jälkeen ihmisten mahdollisuutta saada tietoa ei näytä estävän mikään. Tästä iso kiitos Wikipedialle. Se on sitten toinen juttu, että samassa Kirjassa kerrotaan tiedon seurauksista. Tuskaakin se monesti lisää. Kaikkea ei ole kiva tietää.

Abu Dhabissa Ruotsin 1996-syntyneet pojat hankkivat MM-pronssit kaulaansa. Lajina on siis jalkapallo. 4-1 voittivat Argentiinan, mikä toi ensimmäisen mitalin ikinä Ruotsille U17-ikäluokassa. Erityisesti lämmittää se, että kaksi vuotta sitten Suomen pojat pelasivat aivan tasaisia otteluita samoja ruotsalaisia vastaan. Kolme poikaa oli omastakin joukkueesta tuolloin mukana nuorisomaajoukkueessa. Mahtava ajatella, että näinkin lähellä voidaan olla maailman absoluuttista kärkeä. Treeniä, onnea ja sitkeyttä, niin kaikki on jatkossa pojille mahdollista. Tietenkin taustat ja olosuhteet täytyvät olla kunnossa, mutta niinhän ne täällä tällä kertaa ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti