sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Huvittavasta ihmelapsesta maailmanmestariksi?

Perhesynttäreitä tuli tänään juhlittua mukavissa tunnelmissa. Muuten tuli oltua aika rauhallisissa tunnelmissa eilisen koheltamisen ja rellestämisen jälkeen. Kerrostalon kolmanteen kerrokseen tosin tuli kiivettyä ilman että keuhkot halkesivat hengästyksestä tai reisistä olisivat paukut loppuneet. Kunto on mennyt tosi paljon eteenpäin siitä mitä ollut. Ei siitä ihan pahasti mieltänsä osaa pahoittaa.

Hauskaa oli katsoa vanhaa dokumenttia shakkiprinssi Magnus Carlsenista, jossa hän  13-vuotiaana voitti Anatoli Karpovin ja pakotti Garri Kasparovin tasapeliin. Oli naurussa pitämistä, kun ihan tavallisen näköinen pojankloppi noin ohimennen laittoi nippuun alansa suurimmat. Harvemmin esille tuleva knoppi puolestaan on, että Carlsen on asunut vuoden lapsuudestaan Suomessa Espoossa.

Nykyään shakin Mozart on 22-vuotias ja on saavuttanut kaiken paitsi maailmanmestaruuden. Hän on ollut maailmanrankingin ykkösenä vuodesta 2010 ja saavuttanut ME-pisteet. Hän on voittanut pikashakin maailmanmestaruuden ja lukuisia kovia turnauksia. Ehdokasotteluista hän on kieltäytynyt sen vuoksi, että järjestelmä on ollut vanhaa mestaria suosiva ja sääntöjä on muutettu kesken karsinnan.

Nyt kuitenkin jotakin on muuttunut. Tänään alkoi kahdentoista ottelun MM-turnaus Intiassa. Vastassa on Vishy Anand ja ensimmäinen peli meni tunnustellessa. Tuloksena tasapeli kuudessatoista siirrossa. Mikään unelma-alku tämä ei Carlsenille ollut, sillä hän sai aloittaa valkoisilla.

En tiedä toivonko voittoa ja mestaruutta Magnus Carlsenille. Olisi jotenkin traagista saavuttaa kaiken mahdollisen jo 22-vuotiaana. Aivan kuin elämä tulisi valmiiksi liian nuorena. Ihmisen ei ole hyvä menettää unelmiaan edes saavuttamalla ne. Täytyy olla jotakin, jota voi haaveilla ja jota kohti pyrkiä.  No toisaalta tietenkin on niin, että ihmisen oma tehtävä on määritellä elämänsä mielekkyys.

Kasparovista tuli aikanaan maailmanmestari 22-vuotiaana. Hän piti sitä hallussaan 15 vuotta. Sittemmin hän on kokeillut siipiään politiikassa oppositiojohtajana, mutta Venäjällä oppositiota ei ole aina niin kiva edustaa. Niinpä viimeisin tieto kertoo Kasparovin hakevan Latvian kansalaisuutta. Siirto ruudusta toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti