maanantai 23. helmikuuta 2015

Matalaa lentoa vieläkin

Kipulaastareihin siirtyminen ei ole ollut ongelmatonta. Kahteen kertaan olen tarkentanut annosta, mutta vieläkään homma ei täysin toimi. Tableteilla korjataan oloa, jos on tarve joten varsinaista hätääkään ei toki ole, mutta vointi ei oikein ole hyvä. Huono vointi ei varsinaisesti ole mitään terävää paikallista särkyä, vaan yleistä voimattomuutta. Useimmat ovat olleet joskus kovasta mahataudissa ja kärsineet sen tuomasta velttoudesta. Oma oloni on jotakin sen kaltaista tänään.
---
Olen surkutellut tässä itäisen naapurin tilaa. Ville Haapasalon ensimmäinen kirja antaa hurjan kuvan maan tilasta ja toimintatavoista. Vaikeahan niitä tarinoita on uskoa todeksi. Viihdyttävyyttä sen sijaan on vaikea kiistää varsinkaan, kun kertojana on Haapasalo itse. Mutta esimerkkejä ja tietoa tulee jatkuvasti elävästä elämästä. Villen turinat eivät taida olla pelkkiä satuja. Laki ja lainkuuliaisuus ovat ilmeisen outoja käsitteitä idässä. Lieneeköhän niitä koko kielessä lainkaan. Ihmisoikeudet ovat kaikesta päätellen aivan onnettomalla tasolla. Ukraina, jossa nyt aivan turhaan kärsitään on vain jäävuoren huippu valtavasta moraalivajeesta. Voimapolitiikan ikävä puoli on se, että siinä kärsivät heikoimmat ja rehellisimmät.

Mitä läpensä korruptoituneelle järjestelmälle voi tehdä? Väliaikaisen johtajan vaihtaminen ei ratkaise asiaa. Arabikevät todistaa, miten diktaattorin kaataminen yleensä johtaa sekasortoon, koska ei ole oppositiota joka pystyisi järjestämään mitään vaihtoehtoa tilalle. Johtajat vaihtuvat, mutta maa ja sen tavat säilyvät.

Itse uskon mediaan vallan vahtikoirana. Muuten pimeys pääsee valloilleen. Puolueeton media tuo esiin totuuden eikä toimi edistääkseen muita tai muiden intressejä. Tämä vaatii laajaa sanavapautta, mikä on erilaisille hirmuhallitsijoille kauhistus.

---
Ben Zyskowicz esitti oman leikkauslistansa. Mainio juttu ja rohkea temppu tuoda esiin konkretiaa myös ikävistä asioita. Toivottavasti listoja alkaa tulla muiltakin ehdokkailta. Tämä kertoo toivottavasti aidosta kriisitietoisuudesta. Tänä vuonna otamme seuraavien sukupolvien riesaksi 1000 euroa/henkilö velkaa kulutukseen. Benin säästöt tosin olivat vain suuruusluokkaa 400 euroa/henkilö.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti