keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Kurjien uutisten aamu

Aamun uutistulvaa on tullut seurattua päätoimisesti. Olo on ollut niin uupunut, ettei muuta ole oikein jaksanut. Uutiskanavilla on kerrottu ISIS-järjestön julmasti polttamalla teloittamasta jordanialaispilotista. Ukrainassa on hirvittävä inhimillinen hätä.  Apua olisi tarjolla, mutta sitä ei pääse perille. Suomen Punaisen Ristin mukaan Ukrainan byrokratia on vaikea ohittaa. Separatistit pitävät myös huolen, että apu ei mene perille.

Pelkkiä ikäviä uutisia. Oli niitä muitakin. Kerrottiin myös, että viimeisen parinkymmenen vuoden aikana maailman varallisuus on kaksinkertaistunut. Kiinan vauraus on seitsenkertaistunut 2000-luvulla. Nämä  uutiset puolestaan ovat tietenkin riemastuttavia.

Globaalisti olisi mahdollisuus paljon parempaan elämään. Silti tuntuu, että epäoikeudenmukaisuuden ja suoranaisen pahan määrä lisääntyy. Markkinatalous tuottaa kakkua, mutta jakaa sitä epätasaisesti. Sen vuoksi menee pitkään ennen kuin minä suostun pelaamaan Monopolia. Olen aina niiden joukossa, jolta menee kaikki omaisuus jonkun muun juhliessa. Ei sovi huonolle häviäjälle, " The winner takes it all." Oikeassa elämässä rikkain prosentti omistaa puolet varallisuudesta ja Monopoli simuloi elävää elämää varsin tarkasti.

Kirjapainotaito mullisti aikanaan tiedonvälityksen. Lutherin ajatukset mursivat tuhatvuotisen keskiajan muurin. Paavin pöpinät kyseenalaistettiin. Maailma lähti hakemaan uutta asentoa. Valitettavasti se tarkoitti yli sadan vuoden sotaista jaksoa Euroopassa.

Uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlapäivä on kahden vuoden päästä. Tiedonvälityksessä on tapahtunut iso muutos. Kaikki voi julkaista mitä tahansa. Tietoa ei voi enää mitenkään pysäyttää. Myös pahuus leviää aiempaa vapaammin. Arabikeväässä ajateltiin vapaan tiedonvälityksen voimaan. Ajateltiin diktaattorien kaatuvan ja tilalle ilmestyvän demokratian. Toisin kävi. Diktaattorit olivat sittenkin myös pahuuden pidäkkeitä.

Maailma hakee nytkin uutta asentoa. Erona 1500-luvun tapahtumiin, on tuhon potentiaalin suuruus.
Mielestäni terrorismi on suurin uhka. Yhteiskunnassa on haavoittuvia kohtia niin paljon. Pelkästään internetin laaja-alainen kaatuminen tuottaisi valtavat ongelmat. Ydinaseet ja -voimalat ovat luku sinänsä, jota ei halua edes ajatella.

Loogisesti ajateltuna edessä voi olla ennen pitkää pelkästään totaalinen katastrofi. Totaalisen tuhon mahdollisuuksia on niin paljon.

Mutta, tämä synkkä näkymä haastaa samalla taistelemaan hyvän puolesta. Jokainen voi tehdä oman osuutensa omalla tavallaan. Tunnetusti teot lähtevät ajatuksista. Aloittaa voi itsestään. Voi ajatella vaikka kahta itselle hankalaa ihmistä ja miettiä yhtä aidosti hyvää asiaa hänessä.




1 kommentti:

  1. Hienoa kun jaksat pohtia meille kaikille tärkeitä asioita tyylillä ja laadukkaasti.

    VastaaPoista