Belgia-Suomi 1-1. Voittoakin tarjottiin. 89. minuutilla tuli helppo maali, joka itse asiassa oli niukka paitsio. Belgia on FIFA-rankingissa kakkosena ja paras eurooppalainen jalkapallomaa tällä hetkellä. Suomelta tämä on loistava tulos vieraissa tuon tasoista vastustajaa vastaan. Peli oli luonnollisesti tiivistä puolustustaistelua muutamilla vastahyökkäyksillä höystettyinä. Valmentaja Hans Backe kiitti joukkuekuria. Siinä hän on ytimessä. Jääkiekossa ja jalkapallossa Suomi voi pärjätä vain kurinalaisella joukkuepuolustuksella. Se on "geopoliittinen" tosiasia, kuten Paasikivi ehkä sanoisi. Siihen kun vielä lisätään hyvä maalivahtipeli, maalintekopeli ja johtaminen, niin menestystä tuskin voi välttää. Yksinkertaistettuna joukkuepeleissä tarvitaan yhteistyökykyisiä tinkimättömiä duunareita, avainalojen huippuosaajia (kuten maalivahteja ja maalintekijöitä) sekä hyvät johtajat.
Tänään oli taas tiivis päivä. Merenrannallekin taas pääsin. Paljon tuli ihmeteltyä asioita. Pohdin lähtokohtien tasa-arvoistamista yhteiskunnan toimesta. Vanhempina olimme mukana Hyttysen
luokan leikkimielisissä kevätkarkeloissa. Myös lapset olivat mukana. Mietin tuossa tilanteessa meitä vanhempia ja lapsiamme. Miten erilaisia lähtokohtia ihmisillä on geneettisesti ja sosiaalisesti. Silti yhteiskunta panostaa meihin kaikkiin yhtä paljon. Ei pelkästään meidän lastemme vaan kaikkien muidenkin lasten kohdalla riippumatta asuinpaikasta, varallisuudesta jne. Joihinkin panostetaan toki vielä enemmän, jotta he pysyisivät mukana. Myös niihin satsataan, jotka ovat saaneet vastoinkäymisiä osakseen.
Ajattelisi, että sellainen yhteiskunta, jossa koko lahjakkuuspotentiaali otetaan käyttöön, ei voi olla mitenkään olla menestymättä pitkällä tähtäimellä. Samoin heikoimman aineksen kannustaminen eteenpäin vähentää monenlaisia ongelmia. Syntyy vakaa yhteisö, jossa ihmiset luottavat toisiinsa.
Vanhat perusarvot koti, uskonto ja isänmaa tukevat tällaista nöyryyteen ja välittämiseen perustuvaa yhteispeliä. "Minä, minä ja minä" on sivistymättömälle viidakkoeläimelle tyypillinen arvojärjestelmä, joka on aina vaarana arvomaailman ohentuessa. Nykyoppositio on mielestäni huolestuttava esimerkki tästä. Se on osoittanut varsin heikkoa tilannetajua ja ajamassa arvokasta suomineitoamme itsekkään eripuran tielle vastustamalla kaikkea sitä, minkä itsekin tietää välttämättömäksi.
Yhden näkökulman haluan vielä tuoda esiin. Mensan puolelta on arvosteltu huippulahjakkaiden kohtelua. Opetus on aina mitoitettu tietyn tason opiskelijoille. Lahjakkaimmat pääsevät usein aivan liian helpolla normaalitehtävistä. He eivät opi asiaa eikä oppimista. Itsellänikin on tästä kokemus, vaikkei kysymys ollutkaan lahjakkuudesta. Skandinaavitaustani teki ruotsin osaamisesta yläasteella liian helppoa. Kerran kasilla opettaja huomasi tuon ja keksi ratkaisun, johon hän tuskin itsekään uskoi. Hän toi vuosikymmeniä vanhan pölyttyneen oppikoulun tehtäväkirjan eteeni ja käski tehdä sieltä tehtäviä. Kerran avasin kirjan ja palautin tunnin jälkeen. En keksinyt, miksi minua rangaistiin jollakin pölyttyneellä kirjalla. Siihen loppui eriyttäminen.
Lukiossa sama lepsuttelu jatkui. Kieliopin eteen en tehnyt yhtään töitä, se jäi korvakuulon varaan. Deklinaatiota ja konjugaatioita en oppinut. Kymppejä ei enää juuri ropissut, vaikka kirjoitukset menivät tosi hyvin. Lepsuttelusta jäi lovi osaamiseen ja asenteeseen. Kuinka hyvä ruotsin osaaja olisinkaan voinut olla oikealla tuella. Nykyään, kun kuuntelen ja käytän ruotsia säännöllisesti voisin melkein ylpeillä osaamisellani, mutta en silti voi. Kieliopissa on aukkoja, joita kielikorva ei ratkaise. Siksi ruotsin osaamiseni tulee aina olemaan vajavaista. Paremmalla asenteella työskennelleet koulukaverini ovat vähintään samalla tasolla.
Tuenu Mensan väitettä että lahjakkuutta ja erityisosaamista menee sittenkin hirmuisesti hukkaan. Huippuosaajiakin tarvitaan jatkuvasti monimutkaistuvassa maailmassa. He vievät joukkuetta eteenpäin. Antakaa vahvojen olla vahvoja oli Nietzchen keskeisiä ideoita. Siinä olen samaa mieltä, muttei heikkojen kustannuksella. Totta kai heikoimpien tietä kuuluu tasoittaa ensi sijaisesti, mutta myös näitä muita erilaisuuksia pitää tukea. Näistä on varmasti erilaisia ajatuksia ja kommenttilaatikot niitä varten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti