tiistai 7. kesäkuuta 2016

Voiman ja viisauden tasapaino vallanjaossa

Tulipas juhlava otsikko, kun yritin koota yhteen mitä kirjoitin. Monet kirjoittavat otsikon ennen tekstiä, mutta oma tapani on päinvastainen. Usein päivät nostavat esiin niin eri tyyppisiä asioita, että yhden kokoavan otsikon alla olisi vaikea johdonmukaisesti pysyä.

Ulkopoliittisesti oli aika erikoinen päivä. NATO-joukot harjoittelivat kuudensadan sotilaan voimin maihinnousua Suomen maaperälle Hangossa. Tällaista ei ole tapahtunut aiemmin. Ulkoministeri Soini oli samanaikaisesti Moskovassa tapaamassa kollegaansa Lavrovia, joka teki varsin selväksi, mitä Venäjällä tällaisista maihinnousuharjoituksista ajatellaan.

Näin kovaa provokaatiota Suomi tuskin on koskaan tehnyt Venäjää kohtaan. Suomalaisesta näkökulmasta teemme tietenkin selväksi, että meidän maaperälle ei ole tulemista lupaa kysymättä. Onhan se mukava tietää, ettemme ole yksin, mutta tuskin Saksakaan aivan pyyteettömästi liikkeellä oli vuonna 1941 jatkosodan alkaessa. Silloin Suomi oli pakkoraossa ja sellaisia tietenkin pitää viimeiseen asti välttää. Venäjällä NATO:n kanssa harjoittelu varmasti nähdään hyvänä syynä varautua yhä vahvemmin aseellisiin yhteenottoihin ja saattaa muutama putki kääntyä tänne päin. Toisin sanoen jännite alueella lisääntyy.
---
Ranskan EM-kisoihin on aikaa enää muutama päivä. Urheilun suurta juhlaa on taas tiedossa. 51 ottelua kymmenellä stadionilla. Upeita maaleja, noloja mokia ja keskustelua tuomareiden puusilmistä. Nämä kuuluvat asiaan. Ikävä kyllä Ranska on erittäin kiinnostava kohde myös terroristeille. Isis on henkitoreissaan ja se pyrkii aktivoitumaan aina jos mahdollista. Tänään otettiin kiinni terroristi, joka suunnitteli viittätoista iskua kisojen liepeille. EM-kisojen yhteiskunnallinen merkitys on niin suuri, että esimerkiksi kisojen keskeytyminen olisi hirmuinen takaisku koko länsimaiselle elämäntavalle, joka perustuu olennaisesti yksilön oikeuksiin ja vapauksiin.
---
29-vuotias Li Andersson valittiin Vasemmistoliiton johtoon, kun 39-vuotias Paavo Arhinmäki jäi pois. Vanhat ukot Tennilät, Seppäset, Laaksot, Anderssonit ovat siirtyneet dinosaurusten hyllykköön. Nuorisopuolueeksi näyttää vasemmistoliitto siis muuttuneen.  Li Andersson on varsinainen mediatykki kuten Arhinmäki. Hän uskaltaa ja osaa sanoa ajatuksensa taitavasti. Hän ei hienostele pukeutummisessa tai meikkaamisessa. Aineellisesti vaatimattoman taiteilijakodin vaikutus näkynee taustalla.  Ehkä hän viestii myös asiakeskeisyyttä, olisiko hänessä ripaus Tarja Halosta siltä osin. 
---
Kiistämättä Li on harvinaisen lahjakas poliitikko, mutta en tiedä onko hyvä nousta politiikan huipulle vielä tuossa iässä. Timo Soini valittiin puheenjohtajaksi 35-vuotiaana ja nyt hän on huipulla ministeriautossa 54-vuotiaana. Mitähän Soini olisi nyt, jos hän olisi ollut huipulla jo 29-vuotiaana? Veikkaan, että olisi käynyt kuten Arhinmäelle. Kaikkensa antaneena olisi jääty alle 40-vuotiaana pois. 
---
ELO-säätiö eli suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö pitää esillä tärkeää asiaa eli päivittäistä perheiden yhteistä ruokailua. Siinä on todella tärkeä yhteisöllisyyden muoto, joka meillä on tainnut vähän repsahtaa. Yhdeksän kymmenestä pitää yhteistä ruokailua tärkeänä, mutta olemme kansainvälisissä vertailuissa hännänhuippuna asiassa ELO;n  mukaan.
---
Vointi oli aika hyvä. Ruohonleikkurin kanssa riehuin vähän, mikä nyt ei aivan oloa parantanut. Sitten tein oikeastaan heräteoston. Hankin ilmakiväärin. Miksi ihmeessä? En oikeastaan edes tykkää ampumisesta kovinkaan paljoa, metsästys ei kiinnosta yhtään. Paikallisessa marketissa sain pyydettäessä hyvää palvelua. Myyjä sattui olemaan harrastelija, joka tunsi kaikki mitä kaupassa myydään ja sanoi heti, mitä ei ainakaan kannata hankkia. Hyvä vaihtoehto löytyi vieläpä tarjouksesta. Ehkä ajattelin sitäkin, että ampuminen on jokamiehen perustaito. Armeijassa toki asia opetetaan, mutta kyllä edes ilmakiväärin hallitseminen kuuluu yleissivistykseen ja eihän pieni keskinäinen kisa pahaa tee. Prätkiä (suom. räkättirastaita) en lähde kiusaamaan ilma-aseilla enkä kyllä muillakaan.  
---
Kuinkahan moni muuten tietää, että tänään oli läntisen isoveljemme, Ruotsin kansallispäivä. 1523 valittiin Kustaa Vaasa kuninkaaksi kuudentena kesäkuuta. Lipun päivänä tunnettu päivä on ollut myös kansallispäivä vuodesta 1983 ja 2005 alkaen se on ollut vapaapäivä. Tosi paljon onnea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti