torstai 16. kesäkuuta 2016

Miksi maaleja tehdään niin vähän?


EM-kisoissa on tullut vähiten maaleja vuoden 1980-kisojen jälkeen. Se on aika yllättävää, koska eurooppalaisissa sarjoissa on viime vuosina tehty valtavasti maaleja. Esimerkiksi Espanjan liigassa useampi joukkue on ylittänyt kaudella sadan maalin rajan. Mikä voi olla syynä tähän vähämaalisuuteen? Vuonna 1980 pelattiin erilaisilla säännöillä. Maalivahdille sai palauttaa käsiin ja pelit olivat usein sitä, että maalivahdit pomputteilvat palloa aikansa ja potkaisi pitkän kunnes tilanne taas toistui.  Toisin sanoen tosi tylsää.

Voiko sillä olla merkitystä, että Etelä-Amerikan maaliahneet pelaajat pelaavat oman maanosansa pelejä tällä hetkellä USA:ssa? Monet keihäänkärjet kuten Messi, Suarez, Cavani, Neymar, Di Maria ovat poissa. Yksin nuo mainitut eteläamerikkalaiset tekivät yhteensä 130-140 maalia Euroopan sarjoissa viime kaudella. Suurimmat eurooppalset maalirohmut Ronaldo, Zlatan ja Lewandowski pelaavat sellaisissa maajoukkueissa, jotka eivät domonoi. Siten maalit jäävät vähiin.

Kenties sillä on merkitystä, että nykyinen sarjasysteemi suosii tappion välttämistä. Lohkoa ei välttämättä tarvitse voittaa, kunhan ei ainakaan sijoitu neljänneksi, sillä neljä kolmostakin jatkaa. Yksittäisessä ottelussa nolla itselle ja kolme vastustajalle on noin pienessä sarjassa hankala yhdistelmä.Tämän matematiikan perusteella tappion välttäminen on tärkeämpää kuin voitontavoittelu. Siinä tapauksessa pudotuspelit saattavat muuttaa tilanteen, koska siellä on voitettava jatkaakseen.          

Kolmas tekijä on mielenkiintoisin. Arvokisat ovat pelin evoluution akvaarioita. Viime vuosina hyökkäämisen ja puolustamisen kehitys on vuorotellut. Onko nyt tapahtunut jotakin, joka on erityisesti kehittänyt puolustamista? Se on ainakin sanottava, että Euroopan joukkueet ovat kauttaaltaan äärettömän organisoituja verrattuna vaikkapa Brasilan maajoukkueeseen. Joukkueet pelaavaat realistisesti omat heikkoutensa ja vahvuutensa huomioiden. Esimerkiksi Islanti vei Portugalilta kaksi pistettä erittäin organisoidulla, pelkistetyllä ja taistelevalla peli-ilmeellä.
---
Taas oli kummallisia juttuja maailmalla tänään. Sain erään ammattilaisen äkkinäisesti hermostumaan ilman minkäänlaista tarkoituksellistsa provokaatiota. Kysymyksessä oli normaali suunnittelutilanne. Lujasti on pitänyt katsoa peiliin, muttei sieltäkään vastaus aina löydy. Yhteensattumat saavat asiat joskus näyttämään kummallisilta ja synnyttämään väärinkäsityksiä. Sitten jokaisella on "arkoja paikkoja," joita vahingossa  tulee sörkittyä.

Sen sijaan isoissa jutuissa on tullut isoja voittoja. Keväällä kaulalla kovasti kasvaneet imusolmukkeet ovat muuttuneet lähes huomaamattomiksi. Vaikea oli uskoa tuon tapahtuvan.  Äänestäkin jotakin on tullut takaisin. Eilen olin hyvin huolissani kylkiluista. Kipeyttä oli tänäänkin, niistäminen teki kipeää, aivastaminen ja yskiminen hirvittävän kipeää. Onneksi löytyi venyttelyitä, jotka saunomisen kanssa helpottivat tilannetta. Ehkä kysymys on  sittenkin enemmän venähdyksestä. Varma ei vielä voi olla.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti