keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Islanti sensaatioon

Kenkku maku jäi tästä päivästä. Hyville tarkoituksille  ja maailmanparantajille tulee usein nolo loppu. Meikäläisen hyvät ajatukset saivat tänään lähinnä pilkan osakseen. Sellaista se nyt on. Isoista asioista ei onneksi ollut kysymys. Kylki meni ruohonleikkurin kanssa. Tuntuu siltä, että vasemmalla puolella olisi jotakin ainakin rusahtanut, toivottavasti ei kuitenkaan murtumia. Harmi, että tuli vasta kuvausten jälkeen. Kuvauksissa sentään kaikki meni nappiin.

Halvaantuneesta äänestä on täysin yllättäen tullut jotakin takaisin, ja muuten voimat olivat hyvät. Nyt oli kuurin jälkeen toinen lepopäivä, joten sinänsä voimien palaaminen on hyvä merkki.
---
EM-kisoissa Islanti teki ensiesiintymisensä arvokisoissa. Se on kautta aikain pienin arvokisoissa esiintynyt maa. Näin kolossaalinen menestys näin pieneltä maalta on järisyttävää, kun vielä ei ole kysymys tuurista; joukkue oli vähällä päästä jo mukaan edellisiin MM-kisoihin Brasiliassa. Islanti pelasi jäätävän ennakkoluulottomasti kivikovaa Portugalia vastaan. Islantilaisten itseluottamus kovassakin paineessa teki ainakin minuun valtavan vaikutuksen. Suomella on tapana rähmiä tiukoissa paikoissa, mutta islannista sopii ottaa mallia. Ehkä kiekossa Suomella on tuota ennakkoluulotonta

MTV3 panosti kovasti jääkiekon MM-kisoihin. Lähes kaikki suomalaiset huippuvalmentajat oli kiikutettu analysoimaan otteluiden yksityiskohtia. Mutta kyllä YLE osaa myös. Jalkapalloa on usein verrattu shakkiin eikä ilman syytä. Ehkä pikashakki sopisi vertaukseen vielä paremmin. Vuorotellen tehdään siirtoja. Syntyy ja rakennetaan tiettyjä toistuvia asetelmia, joita ratkotaan salamannopeasti. Kentällä on erilaisia nappuloita, joilla on erilaiset roolit ja kyvyt. Erojakin tietenkin on; jalkapallossa kukaan ei sentään tule syödyksi eikä valkoinen aloita aina.

Kommentaattoripuoli on ollut YLE:llä kunnossa. Islanti-ottelussa paikalla olivat ehdottomat suosikkini Jari Litmanen ja Juha Malinen. Omalle valmentajamotivaatiolle tuollaisilla hahmoilla on iso merkitys. Pelaamaan oppiminen on ollut suomalaisen juniorivalmennuksen heikkouksia. Suomalaisilla on nykyään erinomainen tekniikka, mutta pelaamaan on opeteltu tosissaan vasta kymmenkunta vuotta. Rohkeasti sanottuna vain kaksi suomalaista on ollut pelin huipulla kuningaslajissa. Toinen näistä oli kommentoimassa tänään. Toinen pelaa Moskovassa ja on mamu.

Litmanen ja Malinen osaavat purkaa tilanteet hienosti osiinsa ja näkevät pelin isot kokonaisuudet monipuolisesti ja tarkasti. Litmasesta näkee, miksi hänestä tuli yksi maailman parhaista; vakava asenne lajia kohtaan.  Hän ei lipsu kommenteissa eikä pistä läskiksi , ei puhu sinne päin. Hän pyrkii täydellisyyteen.  Välillä tuntee olevansa jalkapallotaktiikan yliopistoluennoilla, niin tukevaa analyysiä tulee. Tällaiset yksilöt vievät kehitystä eteenpäin, olipa asia mikä tahansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti