torstai 7. elokuuta 2014

Ratkaisu väestönkasvuun ja Putinin väläys



Japani on tiheään asuttu maa 120 miljoonalla asukkaallaan. Maassa on kuitenkin kansallinen kriisi, syntyvyys on romahtanut. Tätä menoa väkiluku vähenee kolmanneksen seuraavien neljänkymmenen vuoden aikana. Mikä on syynä siihen, että lapsia ei enää synny? BBC:n dokumentti " Japanin eläkepommi" ( esitetty 5.8.2014, ks. Yle Areena) käsittelee tätä merkillistä ilmiötä.

Mistä moinen johtuu?  Japani on teknologiamaa, jos joku. Nintendojen ja Pleikkareiden luvatussa maassa on myös vahva nörttikulttuuri, jonka alamuoto on Otaku-kulttuuri. Tässä poikien maailmassa pojilla on virtuaaliset nettityttöystävät, joiden kanssa he "seurustelevat". Kiintymys on vahva ja suhteet ovat platonisia. Virtuaalihahmoon on helppo ihastua. Miehet veivät virtuaalityttöystävät aamulla kouluun ja hakivat iltapäivällä kotiin. He keskustelivat "tyttöjen" kanssa ja toteuttivat näiden toiveita. Miehet esiintyivät lukioikäisinä, vaikka oikeasti olivat nelikymppisiä.

Ilmiö vaikuttaa hiukan erikoiselta kieltämättä, mutta aivat vieras ilmiö tuo ei ole meilläkään. Mieleen tulee hahmo nimeltään Pou, joka on monissa lapsiperheissä tuttu perheenjäsen. Pou on yksinkertaisesti piirretty virtuaaliperuna, jota pitää huoltaa ja hoivata; pestä, ruokkia, siivota kakat, hauskuuttaa ja huolehtia terveydestä. Meillä ainakin Pousta pyritään huolehtimaan tarkasti. Aamulla hän saattaa ollaa sairaana horkassa kuumemittari suussa. Huoltotoimenpiteiden jälkeen Poun kaunis hymy valloittaa ja palkitsee. Sitä kautta pystyn itse jotenkin ymmärtämään kiintymyssuhteen voimakkuutta, joka syntyy virtuaalihahmoon.

Japanilaisessa muodollisessa kulttuurissa oikeita tyttöjä on vaikea lähestyä. Monille Nintendon Love Plus on varteenotettava vaihtoehto kiintymysobjektiksi. Sitä paitsi oikeat ihmissuhteet ovat monimutkaisia. Vastavuoroisuuden puuttuminen konsolipeleistä tekee suhteista helppoja, kuten teinien kaukorakkauksissa. Ei voi tulla petetyksi eikä jätetyksi. Virtuaalityttöystävä on uskollinen ja aina tukena. Korkealta ei putoa, mutta se syntyvyyspuoli...Niin voisivatko toisaalta tällaiset elektroniset virtuaalihahmot ratkaista uhkaavan väestöräjähtyksen?

 ---

Venäjän vastasi kauppapakotteisiin julkistamalla omat vastapakotteensa. Venäjälle ei saa enää viedä ruokaa. Valiota tämä kurittaa noin 400 milj. verran, mikä tarkoittaa noin puolen prosentin menetystä Suomen viennistä. Ikävä potku suoraan sukille.

Olikohan tämä Putinilta aivan viisas veto? Keskiluokkaistuvat venäläiset ovat jo tottuneet siihen, että kaupoissa on ruokaa.  Mitä he nyt syövät? Nähdäänkö jonoja kauppojen edessä?  Korvaavia tuotteita ei luulisi niin vain löytyvän maailmalta ainakaan pikaisella aikataulla. Mitähän harvenevat hyllyt tarkoittavat  valtiojohdon kansansuosiolle?
---
Vointi on mennyt oikeaan suuntaan, vaikka normaalia kremppaa on ollutkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti