keskiviikko 27. elokuuta 2014

Nyt se on syksy

Syksy on tullut. Sen tietää parhaiten tuoksusta. Sateisuus ja viileys ovat tulleet kesän tilalle. Myös äänet ovat syksyllä jotenkin erilaiset. Haikeaa kesästä on luopua, mutta onhan syksyssä omat puolensa.

Nato on puhuttanut. Suomi allekirjoittaa niin sanotun isäntämaasopimuksen ensi viikolla Naton huippukokouksessa. Tämä tarkoittaa, että Nato voi harjoitella  Suomessa ja Suomen aluetta voitaisiin käyttää kriisien aikana. Lisäksi Naton joukoille voidaan tarjota huoltoa ja tukea. Ilman Suomen lupaa Natolla ei kuitenkaan ole asiaa maahan.

Jotkut ovat sitä mieltä, että tämä on katala askel kohti Naton jäsenyyttä. Valtioneuvoston mukaan kysymys ei ole sopimuksesta, vaan puiteasiakirjasta, jonka pohjalta tilanteen sovitaan kukin erikseen. Toiset sanovat, että hankkeessa ei ole mitään uutta, se on ollut vireillä jo 13 vuotta. Vaikea tuosta on ottaa selvää, kun jokainen saa tulkita asian haluamallaan tavalla. Ei tuo nyt Suomea ainakaan kauemmaksi Natosta vie, vaikka käytännön tasolla se ei tarkoitakaan juuri mitään. Sen verran sitä kuitenkin toivoisi, että Suomi saisi pitää huolta omista asioistaan. Suomella on miesvahvuudeltaan yksi Euroopan suurimmista armeijoista. Piankin käy, että Nato-asioissa saa olla milloin missäkin miekkailemassa.

Vointi on ollut suhteellisen hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti