keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Suunta sama

Olo etenee johdonmukaisesti samaan suuntaan eli alaspäin. Ei kummempia kipuja ja tai vastaavia, mutta olo on heikko ja parempi pysyä makuulla. Näyttää kuitenkin normaalilta tapahtumalta hoidon jälkeen, mitä nettiartikkeleihin tulee. Pari viikkoa hoidon jälkeen kuvattu tiukoiksi, itse asiassa sairauden tunne ja väsymys voisivat olla vielä pahempiakin kuvausten perusteella - mutta ootellaan mitä tuleman pitää.

Aivot käyvät koko ajan hiukan ylikierroksilla, mikä on toisaalta ärsyttävää, mutta toisaalta ihan mukavaakin ja saa ajan kulumaan. Tänään on tullut perehdyttyä 1400-luvun Kiinan Ming-dynastiaan, korkeakulttuuriin joka oli tuolloin omaa luokkaansa. Minne se katosi ja miksi? No ei siitä tällä kerralla enempää, mutta asia antaa perspektiiviä Euroopan nykyongelmiin. Luulen, että palaan tähän teemaan vielä lähiaikoina.

Haloo Eurooppa, haloo Kypros! Kyproksen pankit ovat kriisikunnossa, ja nyt itsekin pitäisi osallistua itsensä auttamiseen, mutta ei näytä helpolla onnistuvan. Ongelmana on säästäjille määrätty yllätysvero (6.75-9.9% talletuksesta riippuen), mikä on tietenkin menetelmänä uusi ja yllättävä. Vastineeksi Kypros saisi 10 mrd euron tukipaketin mm. pääomittamaan pankkeja. Summa on asukasmäärään ja bkt:hen suhteutettuna käsittääkseni samaa luokkaa kuin koko Suomen ulkomaanvelka.

Kyprokselle tämä ei riitä. Yhteisvastuullisuudessa on aina kivempi, että muut maksavat. Totta on tietenkin se, että Kyproksen ongelmat eivät kaikki ole itse aiheutettuja, vaan kurjilla naapureilla on osansa. Mutta tämä kertoo jotain koko systeemin toimimattomuudesta ja mahdottomuudesta. Eurooppa nousi aikanaan huipulle eri talouksien keskinäisen kilpailun avulla. Nykyinen rahaliitto tasapäistää ja vie omaa yrittämisen intoa. Nyt olisi mielestäni parasta päästää Kypros irti rahaliitosta ja antaa sen pärjätä omillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti