perjantai 29. maaliskuuta 2013

Junamatka ja ristintie

Pitkäperjantai meni junan kyydissä. Teemalla näytettiin nordlandsbanen-junareitin maisemia veturin näkökulmasta. Meditatiivinen matka, jossa vuodenaikojen vaihtelut yhdistettiin sulavasti toisiina. Välillä mentiin niin, että toisella puolella rataa näytettiin talvea ja toisella kesää. Rata luikertelee mielenkiintoisesti tuntureiden, kallioiden ja valtameren välissä. Kaarroksia, ylä- ja alamäkiä, 42 asemaa, taukoja ja vastaantulijoiden odottelua.

Kysymyksessä siis junarata Trondheimistä Bodöhön, jolle matkaa kertyy noin 730 km. Reittiä ei ole sähköistetty, joten aika leppoista meno on. Tunneleita on matkalla 156 kpl. Aamukymmeneltä juna lähti liikkeelle ja kahdeksan tuntia on matkaa tehty tässä vaiheessa. Uskomattoman hieno maisemakokemus. Ihan koko aikaa en toki "kyydissä" viettänyt.

Toinen maailmansota loppui aivan liian aikaisin kyseisen radan kannalta. Saksalaiset käyttivät tuhansia neuvostoliittolaisia sotavankeja rakennustöihin ja olivat valmiita jatkamaan rataa Kirkkoniemeen saakka. Siinäpä vasta olisi maisemavaellus.

Ohjelman toteutus oli tyylikkään asiallinen. Mukaan ei oltu ympätty liikaa muuta ohjelmaa tai torvisoittokuntia. Silloin tällöin konduktöörin tai jonkun matkustajan haastattelu riitti hyvin.

Jos jäi katsomatta ja sielu kaipaa levokseen junamatkaa, niin ohjelma löytyy netistä.
http://www.nrk.no/nordlandsbanen/

Tänään tuli ajettua kaloreita alas. Maistui hernekeitto hyvältä näkkileivän kanssa. Illalla piti kyllä lisätä kaloreita huonon olon välttämiseksi.

01.30

Olipa upea ristintielähetys Roomasta Colosseumin ympäriltä. Kyseessä 14-vaiheinen ristintie, jossa käytiin läpi pitkänperjantain tapahtumat upeassa iltavalaistuksessa. Mukana kuoroja, kardinaaleja ja kansaa tietenkin paljon. Jumalanpalveluksen päätti paavi lyhyeen, erittäin kauniiseen puheeseen, joka keskittyi pääsiäisen olennaiseen asiaan. Myös Lähi-idän tilannetta pidettiin esillä ja muslimeihin haettiin myönteistä yhteyttä. Taas tuli mieleen, että ehkä tällä paavilla todella on mahdollisuudet yhdistää hajanaista kirkkoa ja maailmaa. Niin lähelle hän pääsee kansaa luontaisen karismansa kautta. Ainakin on toivoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti